Tiež sa vám už stalo, že ste napiekli cukrárenský skvost, no aj tak mu niečo chýbalo? Odpoveďou je poleva. Poleva dodá koláčom, zákuskom či tortám jedinečnú a sviežu chuť. Je na vás, aký druh si vyberiete. Máme pre vás zopár tipov na tradičné a lahodné polevy, ktoré máte hotové za pár minút. Z vášho koláču spravia nezabudnuteľný zážitok.
Kakaová poleva
Budeme potrebovať:
- 160 g cukru
- 115 ml smotany na šľahanie
- 50 g kakaa
- 25 ml vody
- 6 g želatíny
Postup:
- Nechajte želatínu napučať vo vode a zatiaľ si zmiešajte šľahačku spolu s cukrom a priveďte zmes do varu. Pridajte želatínu, kakao a zmes rozmiešajte mixérom. Keď je poleva hotová nechajte ju na noc v chladničke. Pred použitím ju nechajte nad ohňom rozpustiť.
Čokoládová poleva
Budeme potrebovať:
- 265 g čokolády
- 175 ml smotany na šľahanie
- 40 ml vody
- 25 ml rastlinného oleja
- 6 g želatíny
Postup:
- Namočte želatínu do vody. Smotanu na šľahanie priveďte do varu. Pridajte do tej roztopenú čokoládu, želatínu, olej a rozmixujte. Poleva je hotová.
Budeme potrebovať:
- 320 g bielej čokolády
- 100 g bobuľového pyré
- 70 ml mlieka
- 45 ml smotany na šľahanie
- 25 g cukru
- 7 g želatíny
Postup:
- Želatínu si namočte o vody. Všetky ostatné prísady zmiešajte dokopy v jednej miske a nechajte ich variť. Nakoniec pridajte už len hotovú želatínu. Nechajte chvíľku povariť a odstavte z ohňa.
Budeme potrebovať:
- 200 g cukru
- 140 g smotany na šľahanie
- 140 ml vody
- 14 g kukuričného škrobu
- 7 g želatíny
Postup:
- Roztopte si 170 g cukru. V druhom hrnci priveďte do varu vodu spolu so smotanou. Následne pridajte roztopený karamel, ktorý vám vznikol. Zvyšných 30 g cukru zmiešajte s kukuričným škrobom, pridajte do zmesi a varte 1 minútu. Nakoniec pridajte želatínu a dobre premiešajte.
Krémová poleva
Budeme potrebovať:
- 260 g cukru
- 180 ml smotany na šľahanie
- 70 ml vody
- 20 g želatíny
- potravinárske farbivo
Postup:
- Namočte vo vode cukor spolu so želatínou. Priveďte do varu smotanu a nezabúdajte stále miešať. Do horúcej smotany pridajte želatínu s cukrom. Teraz zmes môžete rozšľahať mixérom. Poleva je hotová.
Čokoládová glazúra
Budeme potrebovať:
- 300 g cukru
- 100 ml vody
- 60 g kakaového prášku
- 170 ml smotany
- 100 g horkej čokolády
- 20 g želatíny
Postup:
- Zmiešajte v hrnci vodu, kakao, smotanu, cukor a priveďte zmes do varu. Keď sa zmes začne variť pridajte želatínu. Po pár minútach pridajte na kúsky pokrájanú čokoládu a rozmixujte zmes mixérom. Poleva je hotová.
Poleva s kondenzovaných mliekom
Budeme potrebovať:
- 150 g cukru
- 150 g bielej čokolády
- 100 ml kondenzovaného mlieka
- 75 ml vody
- 12 g želatíny
- voliteľné farbivo
Postup:
- Ako prvú si zalejte vodou želatínu. Počas čakania na želatínu si pridajte cukor a vodu do hrnca a priveďte ich do varu. Následne pridajte kondenzované mlieko, farbivo a na kúsky pokrájanú čokoládu. Nakoniec pridajte do zmesi želatínu a rozmixujte ju. Takto pripravenú polevu pokryte na noc fóliu na nechajte ju v chladničke.
Gabriela