Mnohé z nás si úzkostlivo strážia postavu do plaviek, no občas jednoducho máme chuť zhrešiť. Kritickým momentom je väčšinou večerné sledovanie televízie, ktoré si priam žiada niečo chutné na zahryznutie. Poväčšine siahneme po slaných zemiakových lupienkoch, tyčinkách alebo si pripravíme voňavú praženú kukuricu. Každý si príde na svoje, no nasledujúci recept vás naučí, ako si pripraviť chutné jedlo, za ktoré vďačne vymeníte všetky dobroty v dome. Plnené placky lavaš sú teplé, voňavé, na povrchu lákavo chrumkavé a vo vnútri šťavnaté. Slinky vám budú tiecť už pri ich príprave a nie je človeka, ktorý by si ich neobľúbil.
Ak dávate prednosť doma pripraveným jedlám, pred tými z obchodu, narazili ste na poklad. Plnený arménsky chlieb s názvom lavaš si zaslúži prvé miesto v rebríčku slaných pochúťok a pripraviť ho vôbec nie je zložité. Navyše, náplň je variabilná, preto si ju môžete kedykoľvek prispôsobiť svojej chuti. Plnené placky lavaš sa hodia aj ako predjedlo alebo občerstvenie pre návštevu, či na párty. Musíme vás však varovať. Už po prvom ochutnaní zistíte, že toto fantastické jedlo je prudko návykové.
1 balenie chleba lavaš (použiť môžete i v obchode dostupnejšie tortilly)
200 g taveného syra
250 g údenej klobásy (použiť môžete i šunku alebo salámu)
200 g paradajok
1 strúčik cesnaku
50 g kôpru (môžete použiť i petržlenovú vňať alebo bylinky)
2 vajcia
1,5 čajovej lyžičky hladkej múky
Najprv si nakrájame pripravenú klobásu na malé kúsky. Použiť môžete i iný druh mäsa, závisí to od vašej chuti. Ak máte v chladničke zvyšnú šunku alebo slaninku, pokojne ju využite.
Rovnako nakrájame i umyté paradajky. Čím menšie kúsky, tým lepšie.
Následne si pripravíme kôpor, ktorý najemno nakrájame. Využiť môžete i iné bylinky, skvele sa hodí napríklad bazalka.
Potom si pripravte strúčik cesnaku, ktorý očistite a nakrájate na čo najdrobnejšie kúsky.
Pripravený chlieb lavaš si rozdelíme na niekoľko štvorcov. Ak nezoženiete tento nekysnutý arménsky chlieb, využiť môžete i placky tortilla.
Rozprestrite si plátok chleba lavaš a natrite ho taveným syrom. Následne ho posypte kôprom a cesnakom a po celej ploche rozmiestnite nakrájané paradajky a klobásu. Následne si ďalší list chleba lavaš natrite syrom a položte ho na predchádzajúci plát.
ytvorili ste ďalšiu vrstvu, na ktorú rovnakým spôsobom umiestnite cesnak, kôpor, paradajky i klobásu.
Vezmite ďalší lavaš a znovu ho natrite syrom. Následne ho natretou stranou smerom dole umiestnite na predchádzajúce vrstvy. Ak chcete, pokojne vytvorte aj viacvrstvový „sendvič“.
takto pripravený a naplnený lavaš následne nakrájajte na menšie obdĺžniky.
V miske si rozmiešajte vajcia s trochou múky a potrite nimi plnený lavaš, ktorý následne vložíte do panvice s rozohriatym olejom. Keď je jedna strana dostatočne osmažená, natrieme jej vrchnú stranu zmesou z vajec a múky a celý kus otočíme.
Opečieme ho tak z oboch strán a následne umiestnime na papierové utierky, ktoré vysajú prebytočný olej.
K tomuto jedlu sa skvele hodí grécky jogurt alebo kyslá smotana. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), takprosto.cc