Gurmánsky recept, ktorý je úplne jednoduchý? Áno prosím! Tento recept vás možno zaujme natoľko, že ho ešte dnes večer budete robiť na večeru. Je to jeden z najjednoduchších a najrýchlejších spôsobov, ako pripraviť skvelé a chutné kuracie prsia. Kúzlo spočíva v tom, že do neho urobíte menšie zárezy, do ktorých potom dáte samé dobré veci.
kuracie prsia
špenát
olivový olej
syr ricotta alebo kozí syr
syr na posypanie
soľ
korenie
Tento recept sa nazýva tzv. „hasselback“ kuracie prsia. Technika prípravy pochádza pôvodne zo Švédska, z reštaurácie Hasselbacken. Kuchár vtedy urobil malé zárezy do zemiakov a naplnil ich slaninou a syrom. Neskôr sa takto plnili bataty, čiže sladké zemiaky a aj jablká. Dnes vám prinášame tento skvelý recept, kde napĺňať budeme kuracie prsia.
Kuracie prsia necháme v celku a dobre ich umyjeme v studenej vode. Potom ich osušíme pomocou papierovej vreckovky a urobíme malé zárezy, ktoré sú približne centimeter hlboké a centimeter od seba. Dajte si pozor, aby ste kuracie prsia nerozrezali úplne. Následne už len okoreníme a osolíme. Môžete pridať aj čerstvé bylinky alebo sladkú mletú papriku.
Na miernom ohni si do panvice dáme trochu olivového oleja a pridáme lístky špenátu. Celé to trochu pár minút podusíme. Keď vidíte, že lístky zmäkli a stmavli, môžete do panvice pridať syr ricotta alebo kozí syr. Možno by nebolo zlé vyskúšať aj našu slovenskú bryndzu. Celé to spolu pomiešame tak, aby nám vznikla hustejšia hmota a aby bol syr úplne roztopený.
Pomocou lyžice potom plníme jednotlivé zárezy špenátovo syrovou hmotou. Na záver ešte môžeme dosoliť a okoreniť. Na vrch môžete kuracie prsia posypať akýmkoľvek syrom, ktorý doma máte. Chybu však neurobíte ak zvolíte syr čedar alebo mozzarellu. Rúru si predhrejeme na 200 °C a celé to pečieme približne 20 až 25 minút. Ak máte možnosť, na posledných 5 až 10 minút zvoľte na rúre režim grilovanie. Syr sa zvrchu krásne roztopí a kuracie prsia chytia zlatú farbu. Ako prílohu si môžete pripraviť klasické pečené zemiaky, poprípade aj sladké zemiaky, teda bataty. Chybu neurobíte ani s ryžou a zeleninou. Dobrú chuť.
pečené červené papriky a syr feta
jablko, šunka a syr čedar
slaninka a modrý syr (napríklad niva)
divoká ryža a šampióny
slaninka, bylinky, cesnak a šťava z citróna
zdroj titulnej fotky: youtube, (Lucia M.)