Šúľance alebo plnené guľky. Ak chcete slovenské sladké jedlo, určite si pripravte túto klasiku. Dajú sa posypať strúhankou alebo ešte lepšie, obľúbeným makom. Nekupujte polotovary, vyskúšajte ich podľa tohto receptu.
- asi 5 stredných zemiakov
- hladká múka
- štipka soli
- maslo
- mak
- práškový cukor
- ovocie
Postup:
- Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme ich dobre vychladnúť. Následne ich nastrúhame a zamiesime s hladkou múkou a štipkou soli. Vypracujeme si cesto, ktoré bude mierne lepivé.
- Vyvaľkáme si ho a nakrájame na štvorčeky. Naplníme ovocím podľa chuti. Zvoľte sezónne čerešne, jahody, slivky, marhule, čokoľvek, na čo máte chuť. Zo štvorčekov urobíme gule a vyvaríme ich vo vriacej osolenej vode. Varia sa asi 10 minút. Potom ich už len posypeme makom, práškovým cukrom a zalejeme maslom. Dobrú chuť.