Jedno z najobľúbenejších jedál je práve plnená paprika. V každej domácnosti sa pripravuje trochu inak, no mleté mäso, ryža, paprika a paradajková omáčka sú základ. Podávať ju môžete s parenou knedľou ale občas k nej nie sú zlé ani zemiaky. Toto jedlo zaručene rozvonia celú vašu kuchyňu.
Na plnenú papriku budeme potrebovať:
- 500 gramov mletého mäsa (najlepšie bravčové)
- asi 10 ks zelených paprík
- 3 strúčiky cesnaku
- 7 PL kyslej smotany
- 200 gramov ryže
- cca 1 liter paradajkového pretlaku
- cukor na dochutenie
- soľ a mleté korenie
- mletá sladká paprika
Plnenú papriku si pripravíme nasledovne:
- Ryžu si klasicky uvaríme v pomere 1 hrnček ryže a dva hrnčeky vody. Osolíme ju a necháme pod pokrievkou vypariť všetku vodu. Ryžu necháme vychladnúť, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Mala by byť tiež trochu lepkavejšia.
- Papriku si očistíme a vnútro vyberieme. Mleté mäso si v miske zmiešame s mletou paprikou, pretlačeným cesnakom, soľou a korením a na záver aj s ryžou. Do tejto hmoty niekto pridáva aj bylinky, mäsko je potom aromatickejšie. Papriky naplníme e necháme zatiaľ bokom. Ak nám ostane nejaké mäso, vytvoríme si guľky, ktoré budeme variť spolu s paprikami.
- Do hrnca si nalejeme paradajkový pretlak, pridáme kyslú smotanu, dochutíme cukrom, soľou a korením. Pridáme plnené papriky spolu s guľkami a varíme asi 40 minút na miernom ohni pod pokrievkou. Ak je potrebné, omáčku môžeme trochu zahustiť zátrepkou. Podávame s knedľou alebo zemiakmi. Dobrú chuť.