Pláty na koláče, zákusky a rolády

(1 / 5)

Ak hľadáte univerzálny článok, v ktorom nájdete základné recepty na pláty, práve ste ho našli. Máme pre vás dva recepty, ktoré sú jednoduché a vhodné na prípravu zákuskov, koláčov ale aj rolád a iných sladkých dobrôt. Vyskúšajte ich, vždy sa podaria a ak budete nabudúce piecť, tieto tipy, ako keby ste našli.

Na klasický biely plát budeme potrebovať:

  • 10 celých veľkých vajec
  • 300 gramov cukru
  • 300 gramov hladkej múky

Postup:

Do väčšieho hrnca si dáme vajíčka a cukor a na miernom ohni za stáleho miešania zahrievame. Keď je hmota horúca tak, že v nej neudržíme prst, hrniec odstavíme a zoberieme si na pomoc mixér s metličkami. Šľaháme do hustej peny. Do ušľahaného krému ručne vmiešame múku a cesto roztrieme na pečiaci papier a dáme piecť. Pečieme 20 minút na 200 stupňoch.

Na sacherový plát budeme potrebovať:

  • 10 vajec
  • 350 gramov cukru
  • 250 gramov hladkej múky
  • 100 gramov holandského kakaa

Postup:

Do misky si oddelíme bielka. Žĺtka zatiaľ necháme bokom. K bielkam pridáme cukor a pomocou mixéra si vymiešame hustú a lesklú penu. Potom primiešavame žĺtka, múku a na záver aj kakao. Tieto tri suroviny ale primiešavame ručne, nie mixérom. Pečieme taktiež 20 minút na 200 stupňoch.

Pláty môžeme farbiť aj potravinárskymi farbami, pridávať na ne krémy alebo ovocie, prípadne ich použiť do rolád. Chutia fantasticky, no vždy je potrebné dobre ich upiecť. Niektoré zdroje uvádzajú, že teplota pečenia by mala byť až 220 stupňov, no my ich radšej budeme piecť o 5 minút dlhšie. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x