Máte radi lístkové cesto? Všetci fanúšikovia nadýchaného, no krehkého cesta si prídu na svoje. Lístkové cesto je tak univerzálne, že ho môžete pripraviť snáď na milión spôsobov. Je dobre tvarovateľné, dá sa naplniť plnkami od výmyslu sveta a na tanieri poteší každú návštevu. Dnes si pripravíme pizza špirálky, ktoré pripravujem na každú oslavu pravidelne.
500 gramov lístkového cesta
3 lyžice paradajkovej omáčky
100 gramov nastrúhanej mozzarelly
50 gramov šunky
oregano
pizza korenie
Lístkové cesto si rozdelíme na polovice a vyvaľkáme ich do tvaru kruhu. Na jednu vrstvu si dáme najskôr paradajkovú omáčku, posypeme ju oreganom a pizza korením a navrstvíme mozzarellu a šunku. Celé to prikryjeme druhou vrstvou cesta. Do stredu položíme pohár a urobíme zárezy ako keď krájame pizzu. Teraz opatrne každý trojuholník zakrútime. Cesto zvrchu potrieme vajíčkom a dáme to v celku piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme cca 20 minút. Pizzovú špirálu vyberieme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Konzumujeme tak, že do stredu si môžeme dať omáčku a vždy si odtrhneme jednu špirálku a namočíme do omáčky. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: commons.wikimedia.org