Piškótové cesto patrí medzi najobľúbenejšie. Stačí vám poznať správny pomer surovín a môžete vytvoriť akýkoľvek koláč. Dnes sme sa rozhodli pre jablkovú roládu, pretože je jednoduchá a naozaj vynikajúca. Žiadne ťažké postupy ani dlhé pečenie. Luxusná roláda z piškótového cesta je veľká mňamka.
Na Piškótovú roládu s jablkami budeme potrebovať:
- 4 vajec
- 8 PL vlažnej vody
- 8 PL cukru
- 8 PL polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 5 stredných jabĺk
- škorica podľa chuti
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Pripravíme si dve misky. Nad jednou rozbijeme vajíčka a oddelíme si bielka od žĺtkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vlažnou vodou do peny. Šľaháme 5-10 minút elektrickým šľahačom.
- Bielka si zašľaháme do tuhého snehu. V miske si zmiešame múku a prášok do pečiva a túto hmotu po častiach primiešavame k žĺtkam. Na záver taktiež po častiach primiešavame ručne sneh.
- S ľahkosťou, aby bolo cesto vzdušné a bublinkovalo.
- Jablká si umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Zmiešame so škoricou a vanilkovým cukrom. Túto hmotu rovnomerne navrstvíme na papier na pečenie a zalejeme cestom. Pečieme pri 180 stupňoch asi 30 minút.
- Po upečení koláč aj s papierom preklopíme na utierku a zrolujeme ešte za tepla. Posypeme práškovým cukrom a podávame.