Počuli ste už jedle s názvom pilaf? Jedná sa o tradičné uzbecké jedlo, pričom najčastejšie sa pripravuje pilaf práve z jahňacieho a tomu už odolá len málokto.
Tento pokrm poznali ľudia už v 2. storočí a zachoval sa až dodnes. Existuje však nespočetne veľa receptov, pikantných s rôznym mäsom, či už kuracím, s rybami, divinou ale aj zeleninou a sušeným ovocím. Ako prílohu môžete použiť ryžu, ale aj pšeničné krúpy, bulgur, hrach, kukuricu či fazuľu. Dnes sa pozrieme na zúbok uzbeckému pilaf s rascou.
jahňacie mäso asi 1 kilogram
1 kg ryže
1 kg mrkvi
4 ks cibule
300 ml oleja
2 ks cesnaku
2 ks papriky
1 polievková lyžica rasce
1 polievková lyžica dráču
trošku koriandru
soľ podľa chuti
Ryžu si niekoľkokrát opláchneme vodou. Cesnak si zvrchu olúpeme ale nerozdeľujeme ho na jednotlivé strúčiky, necháme ho vcelku. Cibuľu a mrkvu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Jednu cibuľu si rozpálime na oleji na veľkej panvici. Restujeme dozlatista asi 10 minút. K cibuľke pridáme aj na kocky nakrájané jahňacie mäsko a osmažíme.
Pridáme mrkvu, ktorú varíme bez miešania asi 3 minúty. Následne primiešame všetky ostatné ingrediencie (okrem korenín) a dusíme asi hodinu. Na záver pridávame rascu, dráč a koriander. Dochutíme soľou a na najmenšom ohni varíme ešte asi 10-15 minút. Na vrch nakoniec dáme premytú ryžu a zalejeme ju vriacou vodou tak, aby jej okraj siahal asi 3 centimetre od vrchu panvice. Na vrch uložíme oba cesnaky.
Následne je dôležité urobiť do pilafu niekoľko vpichov drevenou špajdľou. Pilaf prikryjeme a necháme dôjsť ďalšiu pol hodinu, aby sa nám ryža urobila. Ak budete dodržiavať presne všetky pokyny, pripravíte si bezkonkurenčné jedlo. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru