Pilaf

Loading...
(5 / 5)

Počuli ste už jedle s názvom pilaf? Jedná sa o tradičné uzbecké jedlo, pričom najčastejšie sa pripravuje pilaf práve z jahňacieho a tomu už odolá len málokto.

Tento pokrm poznali ľudia už v 2. storočí a zachoval sa až dodnes. Existuje však nespočetne veľa receptov, pikantných s rôznym mäsom, či už kuracím, s rybami, divinou ale aj zeleninou a sušeným ovocím. Ako prílohu môžete použiť ryžu, ale aj pšeničné krúpy, bulgur, hrach, kukuricu či fazuľu. Dnes sa pozrieme na zúbok uzbeckému pilaf s rascou.

Na pilaf budeme potrebovať:

jahňacie mäso asi 1 kilogram

1 kg ryže

1 kg mrkvi

4 ks cibule

300 ml oleja

2 ks cesnaku

2 ks papriky

1 polievková lyžica rasce

1 polievková lyžica dráču

trošku koriandru

soľ podľa chuti

Postup:

Ryžu si niekoľkokrát opláchneme vodou. Cesnak si zvrchu olúpeme ale nerozdeľujeme ho na jednotlivé strúčiky, necháme ho vcelku. Cibuľu a mrkvu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Jednu cibuľu si rozpálime na oleji na veľkej panvici. Restujeme dozlatista asi 10 minút. K cibuľke pridáme aj na kocky nakrájané jahňacie mäsko a osmažíme.

Pridáme mrkvu, ktorú varíme bez miešania asi 3 minúty. Následne primiešame všetky ostatné ingrediencie  (okrem korenín) a dusíme asi hodinu. Na záver pridávame rascu, dráč a koriander. Dochutíme soľou a na najmenšom ohni varíme ešte asi 10-15 minút. Na vrch nakoniec dáme premytú ryžu a zalejeme ju vriacou vodou tak, aby jej okraj siahal asi 3 centimetre od vrchu panvice. Na vrch uložíme oba cesnaky.

Následne je dôležité urobiť do pilafu niekoľko vpichov drevenou špajdľou. Pilaf prikryjeme a necháme dôjsť ďalšiu pol hodinu, aby sa nám ryža urobila. Ak budete dodržiavať presne všetky pokyny, pripravíte si bezkonkurenčné jedlo. Dobrú chuť.

zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), sovkusom.ru

 

Chutil ti tento recept?

komentárov

x