Pri tomto recepte sme sa inšpirovali v skupine superrecepty, kde ho zdieľala pani Jiřina z Českej republiky, kde majú obzvlášť silnú tradíciu. Recept je jednoduchý a zamilujete si ho tiež. Vyskúšať ho môžete napríklad už tento víkend.
- 1 hrnček polohrubej múky
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 4 a pol PL cukru
- 1 ČL soli
- 1 vajíčko
- polovicu kvasníc
- 1/3 hrnčeka masla
- 1 hrnček vlažného mlieka
- citrónová kôra
- mak, tvaroh, lekvár na plnku
Postup:
- Cesto si pripravíme klasicky, najskôr zmiešame trošku múky, trošku cukru a droždie. Potom túto hmotu primiešame do ostatných surovín a cesto si necháme vykysnúť.
- Vyvaľkáme si ho a porozdeľujeme na malé kúsky, ktoré ešte necháme nakysnúť. Vyvaľkáme alebo vyformujeme malé okrúhle koláčiky, okraje potrieme vajíčkom a pridáme plnku podľa výberu. Lekvárová, tvarohová alebo maková, je to len na vás. Koláčiky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Dobrú chuť.
Maková plnka
- 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.
Tvarohová plnka
- 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.
Lucia M.