Perfektné makové koláče

Loading...
(4.6 / 5)

Pri tomto recepte sme sa inšpirovali v skupine superrecepty, kde ho zdieľala pani Jiřina z Českej republiky, kde majú obzvlášť silnú tradíciu. Recept je jednoduchý a zamilujete si ho tiež. Vyskúšať ho môžete napríklad už tento víkend.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🏋Daniela Frankova-official🏋 (@danielafrankova_official) on

Na makové koláče budeme potrebovať:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 4 a pol PL cukru
  • 1 ČL soli
  • 1 vajíčko
  • polovicu kvasníc
  • 1/3 hrnčeka masla
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • citrónová kôra
  • mak, tvaroh, lekvár na plnku

Postup:

  • Cesto si pripravíme klasicky, najskôr zmiešame trošku múky, trošku cukru a droždie. Potom túto hmotu primiešame do ostatných surovín a cesto si necháme vykysnúť.
  • Vyvaľkáme si ho a porozdeľujeme na malé kúsky, ktoré ešte necháme nakysnúť. Vyvaľkáme alebo vyformujeme malé okrúhle koláčiky, okraje potrieme vajíčkom a pridáme plnku podľa výberu. Lekvárová, tvarohová alebo maková, je to len na vás. Koláčiky pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 minút. Dobrú chuť.

Maková plnka

  • 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.

Tvarohová plnka

  • 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x