Pečené zemiaky si obľúbi snáď každý, kto má rád prílohy pripravené inak, ako vysmážaním alebo varením. A práve pečenie zemiakov ponúka množstvo možností, ako tanier pre svojich blízkych ozvláštniť alebo skrášliť a, samozrejme, aj prichutiť. Pripravte si tieto pečené zemiačky s cesnakom na masle a na bylinkách a uvidíte, že ich začnete robiť pravidelne. Ich veľkou výhodou je napríklad aj to, že ich vôbec nemusíte servírovať len ako prílohu, ale pokojne si ich môžete pripraviť aj namiesto rýchlej večere.
600g zemiakov
½ šálky olivového oleja
2 PL masla
2 strúčiky cesnaku
petržlenovú vňať podľa chuti
oregano podľa chuti
bazalku podľa chuti
5-6 vetvičiek sušeného alebo čerstvého tymianu
1-2 ČL citrónovej šťavy
soľ a čierne korenie podľa chuti
Zemiaky opláchnite, očistite od nedokonalosti, no šupku dole nedávajte. Nakrojte ich v celosti na spôsob hrebeňa a v miske premiešajte s olivovým olejom, pretlačeným cesnakom a bylinkami. Zalejte ich roztopeným maslom a nechajte chvíľku postáť. Potom ich naukladajte na plech alebo pekáč. Môžete ho vyložiť papierom na pečenie, ak chcete, aby vsal mastnotu z oleja a masla. Zemiaky na plechu osoľte a okoreňte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov zhruba na 1 hodinu (podľa veľkosti zemiakov). Podávajte horúce! Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: pixabay, (M)