K hydine sa najmä v chladných mesiacoch mimoriadne hodí sezónne ovocie. Ku kačke v tomto prípade najviac idú jablká, prípadne hrušky. Klasická pečená kačka je síce fantastická vec – chutný slaný výpek, kapusta a knedle. No kačka na jablkách, to je už onakvejší zážitok a užijú si h naozajstní gurmáni!
1 kačku
500g jabĺk
soľ a korenie podľa chuti
1 citrón
maslo podľa chuti
Vytlačte šťavu z citróna, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Kačku umyte, osušte a keď je treba, tak trochu očistite. Mäso vložte do citrónovej zmesi marinádovať aspoň na 1 hodinu v chlade. Medzitým si očistite jablká a vyberte jaderníky. Jablká môžete piecť aj so šupkou, no celkovo jedlo lepšie vyzerá aj chutí bez nej. Kačku rozrežte cez stred brucha a podľa možnosti všade, kam sa dá, napchajte jablká pokrájané na plátky. Potom celú kačku zviažte nitkou a dajte piecť do rúry mierne vymastenej maslom. Pečte pri teplote 200 stupňov asi 2 hodiny. Kačku aspoň na prvú hodinu zakryte alobalom, aby sa mäso spravilo mäkké a koža zvrchu neobhorela. Približne po hodine môžete alobal odstrániť a teplotu znížiť na 180 stupňov. Na kožu kačky dajte plátky masla. To zabezpečí, že kôrka bude zvrchu fantasticky chrumkavá. Občas počas pečenia mäso oblejte výpekom. Podávajte horúce! Prajeme dobrú chuť!