Ak ste niekedy ochutnali Pavlovu tortu, potom ste určite chceli tento recept vyskúšať aj doma. Nie je úplne jednoduchý, môžem potvrdiť, no kombinácia sladkých bielkov, mascarpone a ovocia je jednoducho úplne neodolateľná. Ak vás čaká nejaká udalosť, promócie, oslava alebo len chcete potešiť svojich blízkych a aj seba, Pavlova torta je jasnou voľbou.
Budeme potrebovať:
Na bielkový korpus:
- 4 veľké bielky
- 250 gramov cukru
- trošku škrobu
Na krém:
- 250 gramov mascarpone
- polovica hrnčeka smotany s najvyšším obsahom tuku
- 1 PL vanilkového cukru
- 3 PL páškového cukru
Ovocná vrstva:
- 300 gramov čerstvých jahôd
- 1 PL medu
- PL práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
Postup:
- Rúru si najskôr predhrejeme na 120 stupňov. Pripravíme si veľký plech na pečenie a papier na pečenie. Dôležitým krokom pri tomto recepte je dobre bielka vysušiť. Pripravíme si misku kam dáme bielka a vymiešame ich do hustého snehu. Postupne pridávame cukor a mixujeme počas celej doby prípravy. Na konci by mala byť pena hustá a lesklá. Na záver dáme trošku škrobu.
- Pomocou lyžice alebo varešky urobíme na plechu a pečiacom papieri z bielkovej hmoty kruh. Vložíme ho do rúry a pečieme resp. sušíme asi 30 minút pri teplote 120 stupňov. Potom teplotu znížime a pečieme 3 hodiny pri teplote 100 stupňov. Vyberieme z rúry a necháme penu vychladnúť.
- Medzitým, ako čakáme na usušenie korpusu si môžeme pripraviť krém. Do misky dáme mascarpone a mixujeme kým nezačne hustnúť. Pridáme vanilkový cukor a šľahačku. Nakoniec môžeme pridať stužovač, ale nie je to potrebné. Korpus si môžeme vydlabať a naplníme ho krémom. Na krém naukladáme jahody, ktoré sme zmiešali s medom, cukrom a citrónovou šťavou. Na vrch môžeme pomrviť zvyšok korpusu, ktorý sme si odrezali. Tortu necháme trošku vychladnúť v chladničke a podávame. Je naozaj vynikajúca, dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Lucia M.