Máte radi čokoládové dezerty? Parížska torta je potom určite TOP! Do cesta nejde žiadna múka, nahrádza ju strúhanka. Už ste niekedy skúšali piecť so strúhankou? Budete naozaj prekvapení, aký výsledok ochutnáte. Táto torta je naozaj úžasná.
Na Parížsku tortu budeme potrebovať:
Korpus
- 4 žĺtka
- 800 gramov práškového cukru
- 700 gramov mletých orechov
- 400 gramov strúhanky
- vyšľahané bielka
Krém
- 2 šľahačky
- 100 gramov kvalitnej čokolády
Postup:
- Korpus si pripravíme tak, že zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny. Táto torta bude veľká, korpus nadýchaný a budeme ho ešte prerezávať na viac častí, preto je objem surovín väčší. Na záver k cestu primiešavame sneh z bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút.
- Po upečení a vychladnutí ho priečne prerežeme. Môžeme aj na viac častí, prípadne stačia aj dve. Krém si pripravíme, kým nám chladne korpus.
- Šlahačky vylejeme do hrnca a zahrievame spolu s čokoládou. Keď nám hmota začne vrieť, odstavíme, premiešame a necháme vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme a krém dáme do chladničky aspoň na 4 hodiny. Potom krém znovu vyšľaháme a navrstvíme na korpus. Môžeme ho predtým natrieť marhuľovým džemom. Na vrch nastrúhame čokoládu a tortu necháme ešte chladiť aspoň 2 hodiny. Dobrú chuť.
Lucia M.