Šľahačkové profiteroles sú tou najlepšou sladkou jednohubkou na svete. V tomto jednom sa zhodnú všetci milovníci šľahačkových dobrôt a my nie sme výnimkou. V dnešnej dobe sa, ako všetko ostatné, dajú kúpiť hotové v obchode, no prečo jesť polotovary plné éčok a konzervantov, keď si túto dobrotu môžeme pripraviť vlastnoručne? A navyše čerstvú!
Profiteroles vznikli v Amerike a dodnes sa tešia veľkej obľube nielen vo svojej materskej krajine, ale aj po celom svete. Pri takýchto drobných koláčikoch síce strávime viac času, no výsledok si užijeme dvojnásobne. Malé maškrtky z nejaké dôvodu chutia oveľa lepšie, než koláče alebo zákusky krájané z jedného veľkého kusu. Poďme sa spoločne pozrieť, čo si na šľahačkové profiteroles treba zaobstarať.
Na odpaľované cesto:
85g masla
175ml vody
110g hladkej múky
3 vajcia
Na plnku:
500ml šľahačkovej smotany, min. 33%
1 vanilkový cukor
2PL kryštálového cukru
Najprv si pripravíme odpaľované cesto a z neho upečieme guličky veľké asi ako pingpongová loptička. V hrnci si rozpustíme vodu s maslom, odstavíme z ohňa a vsypeme múku. Rýchlo premiešame a vrátime naspäť na oheň. Zmes miešame dovtedy, kým nám nevznikne hotové cesto. Dobre pripravené odpaľované cesto by sa nemalo lepiť na steny hrnca. Kým nám takéto cesto vznikne, miešame ho minimálne 3 minúty a viac.
Keď máme cesto hotové, preložíme ho do misky a necháme vychladiť. Ručným mixérom primiešame do cesta celé vajíčka a šľaháme až kým zmes nebude kompaktná a pekne žltá.
Cukrárske vrecko naplníme cestom a na plech vopred vyložený papierom na pečenie striekame maé guličky. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov a počkáme približne 30 minút. Počas pečenia rúru nikdy neotvárame, lebo cesto by mohlo spľasnúť. Približne po polhodine by mali byť loptičky z cesta sfarbené do zlatista až ružova. Rúru môžeme vypnúť a cesto necháme chladnúť.
Medzitým si pripravíme šľahačkovú plnku. Čo najtučnejšiu šľahačkovú smotanu si vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Ak nemáme istotu v tuhosti smotany, môžeme si pripraviť jeden klasický vanilkový puding, ktorý so smotanou po vychladení zmiešame. Loptičky plníme tenkým nádstavcom v cukrárskom vrecku, ktorý zapichneme do cesta. Cesto je zvnútra špongiovité, má dosť priestoru, aby sa krém mal kde usadiť. Najlepšie je, ak cesto plníme tesne pred podávaním, inak by aj tá najtuhšia smotana mohla do cesta nasiaknuť a bolo by príliš vlhké.
Posypeme práškovým cukrom, alebo polejeme čokoládovou polevou a podávame. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), realhousemoms.com