Našťastie, sezóna cukety ešte stále trvá, čo nás nielen teší, ale nám aj šetrí miesto v peňaženkách. Cuketa je totiž lacná zelenina, najmä v lete, keď jej je dostatok, a dá sa pripraviť s čímkoľvek a akokoľvek. Na hlavné jedlo je trochu ľahká, no ako predjedlo je priam dokonalá!
3 cukety
50 ml olivového oleja
1 viazaničku petržlenovej vňate alebo za hrsť čerstvých špenátových listov
1 cibuľu
1-2 čili papričky
4-5 strúčikov cesnaku
soľ podľa chuti
½ ČL cukru
2 PL vínneho octu
Cibuľu si nasekajte na malé kúsky a zalejte ju vínnym octom. Nechajte cibuľu v octe marinovať približne štvrť hodinu a potom cibuľu vyberte a stlačte, aby z nej vytiekla prebytočná šťava.
Cukety si umyte a osušte a nakrájajte na kolieska hrubé približne 3 cm. Na panvicu si nalejte olivový olej a nechajte ho rozohriať.
Cuketu položte na rozpálenú panvicu a osmažte z oboch strán tak, aby začali kolieska chytať zlatistú farbu.
Petržlenovú vňať, alebo špenátové listy dajte spolu s cesnakovými strúčikmi pomixovať v mixéri a pridajte aj nadrobno nasekanú čili papričku. Pridajte cukor a soľ a dobre premixujte.
Keď je zmes zmixovaná, pridajte do mixéra aj opečené cukety.
Na záver zmiešajte cibuľu, pomixované cukety a pomixovanú vňať s koreninami a dobre zamiešajte. Všetko dosoľte a dochuťte a dajte zachladiť do chladničky.
Podávajte pekne naservírované s čerstvou zeleninou alebo chlebíkom. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru