Sladkosť, ktorá si získa srdcia všetkých milovníkov je práve Churchkhela. Ide o originálny a veľmi exotický recept z ďalekého Kaukazu a ak sa prenesiete cez komplikovaný názov a vyskúšate recept pripraviť, nebudete ľutovať.
Churchkhela píše svoju históriu už od 14. storočia, kedy gruzínski vojaci potrebovali počas bojom vysoko kalorické potraviny. Tie však nemali zabrať miesta, pretože v horách by ich nemohli dlho prenášať. Churchkhela je jemne sladká a ide o pokrm z hroznovej šťavy a orechov. Je zdravá a fantasticky chutí.
3kg tmavého hrozna
250g vlašských orechov
100g lieskových orieškov
200g polohrubej múky
cukor podľa chuti
Hrozno odšťavte tak, aby ste z neho vytlačili približne 2 litre šťavy. Z tohto množstva si odlejte za jeden pohár a šťavu dôkladne zmiešajte s múkou. Ostatnú šťavu dajte do hrnca a začnite ohrievať.
Kým sa šťava začne variť, navlečte si ihlu a niť a navliekajte na väčšie kusy jadier orechov. Nitku potom zaviažte tak, aby sa dala zavesiť na kus vodorovne položenej varešky. Keď sa šťava začne variť, primiešajte k nej pohár s múkou a dobre premiešajte. Teraz pridajte cukor podľa chuti, no kto nechce pridávať ho vôbec nemusí.
Orechy natiahnuté na nitke prevlečte cez varechu, ktorá je dlhšia než je priemer hrnca. Takto ich namočte do variacej sa a hustnúcej šťavy.
Nechajte ich v nej bublať, až kým nebude zo šťavy niečo ako lepidlo. Bude to vyzerať podobne ako karamel. Keď sa na orieškoch usadí dosť zo sladkej hroznovej zmesi varechu s nitkami zdvihnite a preneste na miesto, kde sa bude Churchkhela sušiť približne 5 až 7 dní.
Po tomto čase však nebudete ľutovať. Pochúťka ako táto stojí za čakanie! Prajeme veľa šťastia a dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru