Orientálny koláč Alexandria

Loading...
(5 / 5)

Minuli sa vám nápady na víkendové vypekanie? Máme pre vás niečo, čo vás zaručene poteší. Koláč Alexandria je fantastická nadýchaná maškrta, ktorá nenechá chladným žiadneho milovníka sladkého. Môžete ju robiť na spôsob muffinov, ale aj vyliať cesto na plech a krájať.

Tento koláč sa prispôsobí príležitosti aj vašim potrebám. Je vynikajúci na cesty, či na piknik, pokiaľ ho pečiete v papierových košíčkoch. Naopak k popoludňajšiemu leňošeniu ho pokojne môžete pripraviť pečený na plechu.

Budete potrebovať:

4 vajcia

2 žĺtky

370 g cukru

180 g masla

50 g droždia

15 g vanilkového cukru

50 ml koňaku

100 g kandizovaného ovocia

100 g čerešní (môžu byť aj zavárané)

150 g hrozienok

trochu pomarančovej kôry

štipka anízu

štipka muškátového orieška

štipka kardamónu

900 g polohrubej múky

370 ml teplého mlieka

štipka soli

Postup prípravy:

Zmiešajte žĺtky, vajcia a cukor a zalejte všetko ohriatym mliekom, pridajte rozdrvené droždie a rozpustené maslo. Dôkladne premiešajte a nechajte na noc kysnúť pri izbovej teplote.

Na druhý deň zmiešajte aníz, kardamón, muškátový oriešok, trochu nastrúhanej pomarančovej kôry a koňak. Pridajte vanilkový cukor a štipku soli a nechajte lúhovať približne 10 minút. Potom zmes vlejte do nakysnutého cesta a nakoniec pridajte múku.

Cesto mieste rukami približne 15 minút, aby sa pekne vypracovalo a spojili sa všetky orientálne chute. Ak sa vám cesto pri miesení lepí na ruky, potrite si ich rastlinným olejom.

Hrozienka namočte v troche koňaku alebo v šťave zo zaváraných čerešní a nechajte ich pár minúť napučať, aby boli mäkšie. Potom ich spolu s kandizovaným ovocím a čerešňami primiešajte do cesta.

Cesto by malo byť mäkké, nie tuhé. Zakryte ho utierkou a nechajte podkysnúť približne na 20 minút, aby zdvojnásobilo svoj objem. Potom ho vyložte na pekáč vystlaný papierom na pečenie alebo plňte do najväčších košíčkov na muffiny.

Rúru si predhrejte na 200 stupňov a cesto do nej vložte na 10 minút. Po desiatich minútach znížte teplotu na 180 stupňov a nechajte cesto piecť ešte približne 25-30 minút. Skontrolujte, či je hotové pomocou špáradla.

Po upečení koláčik dozdobte šľahačkou, alebo roztopenou čokoládou a podávajte. Vynikajúco chutí s citrusovým ovocím, ktoré sa hodí k jeho korenistej chuti. Prajeme dobrú chuť!

(Monika)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x