Máte radi tradičný medový dezert Marlenka? Potom si vyskúšajte upiecť doma veľmi podobnú, no ešte chutnejšiu verziu v podobe medovo-orechových rezov. Tento recept je zdedený od mojej babičky a jeho prípravu ešte nikto nikdy neoľutoval.
Na cesto
250g hladkej múky
50g mletých orechov
130g práškového cukru
2 vajcia
2 PL medu
1 balíček prášku do pečiva
Na plnku
500ml kyslej smotany
130g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100g mletých vlašských orechov
Všetky zložky na prípravu cesta zmiešajte a rukami vymieste tuhé cesto. Odložte ho do chladničky na 12 hodín odstáť. Potom cesto rozdeľte na 3 rovnaké časti a vyvaľkajte podľa veľkosti plechu. Všetky tri pláty pečte zvlášť na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečte pri teplote 170 stupňov zhruba 30 minút, cesto však pravidelne kontrolujte. Musí byť upečené, ale mäkké. Ak cesto prepečiete, ostane z neho keks a bude sa horšie krájať. Pláty po upečení nechajte vychladnúť.
Kým sa pečú cestá, pripravte si plnku. Zmiešajte kyslú smotanu, práškový cukor, vanilkový cukor a pomleté orechy a dobre premiešajte. Rozdeľte si krém na dve časti. Krémom potom natrite plát po pláte, vrchný nechajte čistý. Nechajte cesto trochu navlhnúť. Po niekoľkých hodinách môžete koláč nakrájať na rezy. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskevec.sk (M), nosalty.hu