Lahodné croissanty alebo mini rožteky? Nech ich nazveme akokoľvek, nebude to nič meniť na ich fantastickej chuti a jemnej štruktúre. Tieto mini rožteky vo vás vzbudia pocit nádhernej orieškovej jesene, zachutia vám ako z cukrárne a navyše ich pojete neúrekom, pretože sú chutne maličké. Vyskúšate? Oplatí sa!
200g masla
200g mascarpone
300g múky
100g hnedého kryštálového cukru
100g kryštálového cukru
100g lieskových orieškov
Maslo, mascarpone a múku zmiešajte a vymieste hladké cesto. Prikryte ho fóliou a dajte do chladničky odpočívať zhruba na 2 hodiny, ideálne na noc. Potom si cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. V inej miske zmiešajte cukor s nadrobno nasekanými alebo pomletými lieskovými orieškami. Zhruba ¼ z množstva orieškovej zmesi nasypte na pracovnú dosku. Každú časť cesta vyvaľkajte na veľkosť s priemerom cca 25cm. Z jedného dielu cesta by vám malo vyjsť asi 16 koláčikov. Každý jeden posypte orieškami s cukrom a zatočte do tvaru rožteka alebo croissantu. Ukladajte ich na papier na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 20-25 minút do zlatista. Skladujte ich v uzatvárateľnej dóze, alebo v kartónovej krabici, kde vydržia najdlhšie. Prajeme dobrú chuť!
(M)