Opitý koláč s čerešňami

Loading...
(4 / 5)

Radi skúšate piecť nevšedné dobroty? Potom sa vám určite bude páčiť tento čerešňový opitý koláč, ktorý sa pripravuje z kysnutého cesta. Známy je najmä v Nemecku, no cestu si nájde možno aj vo vašej kuchyni. Existuje mnoho spôsobov, ako ho pripraviť, no my sme vybrali tento originálny.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NataSha PuShkina (@hvala_go) on

Budeme potrebovať:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 270 gramov masla
  • 130 gramov cukru
  • 125 ml mlieka
  • 40 gramov droždia
  • 125 ml koňaku
  • 350 gramov odkôstkovaných čerešní (pokojne zavárané)
  • 2 PL medu
  • polovica citróna
  • 10 gramov vanilkového cukru
  • štipka soli
  • práškový cukor

Postup:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALINA AB „CAKESPANCAKES“ (@cakespancakes) on

  • Večer predtým, ako budete koláč piecť, je potrebné namočiť si čerešne. V miske si zmiešajte med a koňak, vytvorte zmes, do ktorej ponoríte mrazené odkôstkované alebo zavárané čerešne.
  • Na ďalší deň si pripravte cesto. V teplom mlieku si rozpustíme droždie a pridáme k nemu 1 lyžicu cukru a trošku múky. Premiešame a zakryjeme utierkou, necháme na teplejšom mieste.
  • 170 gramov zmäknutého masla si vymiešame s vanilkovým cukrom a pridáme múku a štipku soli. Do cesta tiež vyžmýkame polovicu citróna a pridáme zvyšok cukru. Všetko dôkladne premiešame spolu s kváskom a pridáme aj čerešne. Takéto cesto necháme kysnúť asi 1,5 hodiny na teplom mieste. Potom ho skontrolujeme a pokojne ho necháme odpočívať ešte ďalšiu hodinu.
  • Cesto si vyvaľkáme a rozdelíme na dva bochníky, ktoré vypracujeme tak, aby boli trochu podlhovlastné, ako makovník alebo bagetový chlieb. Oba bochníky si dáme na plech a necháme ich ešte 20 minút pod utierkou. Zatiaľ si predhrejeme rúru na 220 stupňov.
  • Koláče pečieme 15 minút na vysokej teplote, ktorú potom znížime na 170 stupňov a pečieme ešte 30 minút. Následne ich ešte potrieme zvyšným roztopeným maslom a necháme vychladnúť.
  • Podľa tradičného receptu by sa mali bochníky zabaliť do potravinovej fólie a nechať týždeň na tmavom mieste. Ak však neviete odolať, môžete ho ochutnať hneď po dopečení. Stačí ho len posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Наталья (@nataliy.baturina) on

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x