Mimoriadne známy a lahodný zákusok, ktorý na Slovensku ľudovo voláme Oblíž prst, je v skutočnosti tzv. americký krémeš. A pôvod má naozaj v Amerike, odkiaľ sa k nám aj dostal. Jeho chuť očarila nejedného cukrára a tak sa dnes pripravuje v mnohých domácnostiach s menšími alebo väčšími obmenami v recepte. Pozrite sa na ten originálny a pravý americký krémeš, alebo Oblíž prst.
Budete potrebovať:
Na cesto
- 7 žĺtkov
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 2 PL kakaa
- 11 PL vody
- 2 PL oleja
Na krém
- 7 bielkov
- 220 g kryštálového cukru
- 500-600 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového pudingu
Na polevu
- 400 ml šľahačkovej smotany
- strúhanú horkú čokoládu podľa chuti
Postup prípravy:
- Ako prvé si vymiešajte žĺtky s cukrom, vodou a olejom, potom pridajte prášok do pečiva a kakaový prášok. Vymiešajte cesto a nalejte ho do pekáča alebo tortovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 20-25 minút.
- Medzitým si pripravte krém. Puding pripravte v mlieku bez cukru, uvarte veľmi hustý puding. Bielky si vyšľahajte s cukrom do peny a primiešajte ich za horúca do pudingu.
- Dobre premiešajte, aby sa zložky spojili. Ak sa vám zdá krém príliš hustý a tvrdý, pokojne pridajte maslo na zjemnenie. Dajte krém na upečené cesto a nechajte ho chladnúť. Vyšľahajte si smotanu a naneste ju na vychladnutý krém.
- Potom už len dozdobte nastrúhanou čokoládou a nechajte zachladiť v chladničke. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, handi1976 (M)