Recept len pre ozajstných gurmánov! Nugátové créme brulée som sa naučila pripraviť na škole varenia. Prvýkrát som držala v ruke plynovú pištoľ na zapekanie a bol to pre mňa zážitok, keďže ma ho naučil pripravovať priamo šéfkuchár reštaurácie. Recept som samozrejme okamžite založila do domácej kuchárky a momentálne prišla jar, kedy sa ideálne hodí. Svieži a chutný dezert, ktorý navyše vyzerá absolútne úžasne.
330 ml smotany 33%
250 ml mlieka
6 žĺtok
1 vajíčko
100 gramov kryštálového cukru
30 gramov medu
60 gramov nugátu
čerstvé lesné ovocie
vanilkový lusk
Smotanu s mliekom, cukrom, medom a vanilkovým luskom privedieme do varu. V tomto recepte veľkú úlohu zohráva práve teplota a ak máte doma kuchynský teplomer, je to ideálne. Keď má zmes 60 stupňov, pridáme k nej vajíčko a žĺtky. Dobre miešame. Pripravíme si keramické formičky, do ktorých krém vylejeme. Do stredu dáme kocku nugátu, ak nemáte, môžete použiť aj klasickú čokoládu. Krém pečieme v predhriatej rúre na 90 stupňov asi 50 minút až hodinu. Ak budeme piecť vo vodnom kúpeli, teplota by mala byť 150 až 160 stupňov a doba pečenia sa nám skráti na 25 až 30 minút. Po upečení necháme poriadne vychladnúť, na vrch nasypeme hnedý cukor a zapečieme pištoľou, prípadne v rúre na režime gril. Podávame s lesným ovocím. Dobrú chuť.
Lucia Mužlová