Ak vás jedlo, ktoré sa podáva každoročne počas sviatkov jari omrzelo, vyskúšajte niečo nové. Zdravými variantmi veľkonočných jedál sa to len tak hemží. Aj šunka môže byť pripravená zdravo a navyše s fantastickou omáčkou.
ČI už sú Vianoce, Veľká noc, alebo bežný rok, pečená šunka nikdy nie je zlá. No čo ak nás nenapadá, ako ju pripraviť? Na to sme tu my a prinášame mimoriadne chutný recept, kde si pečenú šunku vychutnáte s dávkou sladkej exotiky. Pripravte si taniere, budete sa oblizovať až za ušami.
1kg údenej šunky
5PL octu
2dl vody
1 pomarančová kôra
2 hviezdičky badiánu
3 cm zázvoru, prípadne 1,5ČL mletého zázvoru
1 stredne veľká cibuľa
1-2ks klinčeka
2dl jablkového džúsu
2PL medu
2PL horčice
Šunku vložíme do hrnca s horúcou vodou. Keď začne voda vrieť, stíšime plyn a do vody pridáme očistenú pomarančovú šupku, nastrúhaný zázvor a badián. Cibuľu si očistíme, prekrojíme na dve polovice a takisto vhodíme do vody, v ktorej sa varí šunka. Varíme približne 1,5 hodiny.
Kým sa nám šunka varí, pripravíme si horčicovo medovú omáčku. Zmiešame dohromady horčicu, med a jablkový džús. Necháme raz prevrieť a odstavíme z plynu.
Keď sa nám šunka uvarila, odstránime z nej kožu. Ak máme mastnejšiu šunku, sadlo nemusíme odstraňovať, pretože v rúre sa pekne vypečie. Dáme šunku na pekáč a prelejeme horčicovo medovou omáčkou. Do pekáča hodíme klinčeky a dáme piecť.
Pečieme približne 25 minút pri teplote 200 stupňov. Konzumujeme s čerstvou zeleninou. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), nosalty.hu