Vďačný zákusok, ktorý nikdy nikoho neomrzí. Cheesecaky sú obľúbenou sladkosťou už nielen v Amerike, ale za posledné roky sa udomácnili v celej Európe a aj na iných kontinentoch. Jeden z receptov si dokonca privlastnili Austrálčania. Tradičnou ingredienciou protinožcov sú totiž ovsení vločky.
360g jemného tvarohu
180g masla
1 PL želatíny
5-6 PL horúcej vody
2 PL práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200g čokolády
50g ovsených vločiek
50g marhuľového džemu
trochu oleja na vymastenie formy
200g ovsených sušienok
čokoládový toping podľa potreby
Ako prvé si pripravte cesto. Zmiešajte ovsené vločky s ovsenými sušienkami a v mixéri ich rozmixujte na prášok. Aby vám sušienky držali konzistenciu, primiešajte do nich kvalitný čokoládový toping. Rukami vymieste cesto a dajte ho zachladiť do chladničky na 1 hodinu.
Medzitým si zmiešajte tvaroh, maslo a práškový cukor do hladka. Želatínu rozpustite spolu s vanilkovým cukrom v horúcej vode. Vlejte ju do tvarohovo-maslovej zmesi a dobre premiešajte. Aj túto zmes dajte zachladiť na niekoľko minút pre zmenu do mrazničky.
Tortovú formu si vytrite trochou oleja, aby sa z nej koláč dal po zachladení vybrať. Na dno dajte cesto zo sušienok a topingu a roztlačte ho klasicky do strán. Na cesto dajte zachladenú tvarohovú zmes a tiež ju vyformujte tak, aby pokryla celú formu. Na záver potrite vrch koláča marhuľovým džemom a zalejte roztopenou čokoládou – prípadne hotovým topingom. Dajte do chladničky stuhnúť na noc a potom opatrne zo silikónovej formy vyberte a servírujte na podnose. Prajeme dobrú chuť!