Sladké pokušenie na romantický večer? Pripravte si trpko-sladkú višňovo smotanovú tortu, ktor vás osvieži a navnadí na príjemný večer. Táto lahôdka je veľmi jednoduchá, no vyzerá ako z cukrárne. Ochutnajte spojenie sladučkej smotany a kyslastých višní a uvidíte, že si tento dezert zamilujete.
250 dlhých piškót
10g želatíny
170g masla
170g kryštálového cukru
300ml šľahačkovej smotany
300g bieleho jogurtu
300g kyslej smotany
500g višní (čerstvé alebo mrazené)
5-6 PL práškového cukru
10-15 kúskov celých višní na ozdobu
1 PL kryštálového cukru
50-100g mliečnej čokolády
V hrnci nechajte opražiť 170g kryštálového cukru, no nespravte z neho karamel, len ho mierne opečte, aby chytil farbu. Zalejte ho studeným mliekom a miešajte, kým nevznikne tekutý karamel. Doňho namáčajte po jednom piškóty a ukladajte ich na dno tortovej formy tak, ako vydá priestor. Podstatné je, aby bolo dno pevné.
Želatínu si namočte v miske podľa návodu na balíčku a nechajte ju v nej približne 10 minút. Medzitým si vyšľahajte šľahačku. Do misky dajte maslo izbovej teploty a vyšľahajte ho spolu s práškovým cukrom. Zmiešajte maslo so šľahačkou, pridajte jogurt a kyslú smotanu. Všetko spolu dobre vymiešajte a na záver pridajte želatínu. Celkom na záver do bieleho krému pridajte višne nakrájané na polovičky a nalejte zmes na prvú vrstvu piškót.
Potom namočte do karamelu ďalšie piškóty a spravte tak tri vrstvy. Medzi každú vrstvu piškót dajte rovnakú vrstvu smotanovej plnky. Tortu nechajte v chladničke tuhnúť minimálne cez noc, ideálne však 24 hodín. Na druhý deň si roztopte mliečnu čokoládu a stuhnutú tortu ňou polejte. Vrch torty ozdobte čerstvými višňami. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M), preparatedevis.ro