Nepečená čokoládovo-kokosová torta

(5 / 5)

Na tejto delikatese si pochutnajú aj tí, ktorí sa stravujú zdravo, nejedia mäso, sú vegáni alebo jedia iba raw stravu. Torta tak lahodná a plná zdravých surovín, že jej neodolá určite nikto. Môže konkurovať akémukoľvek zákusku, ktorý ste doteraz jedli. Pokojne ju pripravte aj ako narodeninový darček. Všetci hostia sa budú zalizovať.

Pripravíte si ju jednoducho podľa nasledujúceho receptu.

Budeme potrebovať:

Základ

1 šálka mandlí alebo pekanových orechov (2 hodiny namočených vo vode aby zmäkli)

1 šálka strúhaného kokosu (čerstvý alebo sušený)

1/2 šálky datlí bez kôstky

1/2 šálky kakaa

1/4 polievkovej lyžičky škorice

Kokosový krém

2 šálky čerstvej kokosovej dužiny

5 banánov

1/4 šálky kokosového oleja

5 datlí bez kôstky

1/2 lyžice vanilkového extraktu

6 až 8 veľkých jahôd

Čokoládová poleva

1 šálka kokosovej dužiny

3 lyžice kokosového oleja

1/2 šálky kakaa

3 datle bez kôstky

3 figy

1/2 lyžice vanilkového extraktu

1/4 lyžice škorice

Na ozdobu

1 šálka ovocia (napríklad bobule, jahody a lesné ovocie)

1 lyžica medu

Postup:

Najprv si pripravíme krém. Do mixéra dáme čerstvú kokosovú dužinu (2 šálky) z mladého kokosu a pridáme k nej 1/4 šálky kokosového oleja. Rozmixujeme na jemnú hladkú hmotu. Následne k tejto hmote nakrájame banány na menšie časti. Pridáme 5 datlí, ktoré dodajú sladkú chuť a tiež pol lyžice vanilkového extraktu. Ten môžeme nahradiť aj vanilkovým luskom z ktorého vyškrabeme vnútro. Všetko spolu znovu rozmixujeme, aby sme získali hladkú hmotu bez hrudiek a väčších častí. Krém má byť jemný. Necháme ho zatiaľ odstáť v chladničke, aby nám trochu stuhol.

Následne si rozmixujeme všetky ingrediencie na základ torty. Do mixéra dáme šálku orechov, ktoré sme nechali vo vode aspoň dve hodiny, aby zmäkli. Vodu samozrejme potom vylejeme. Pridáme šálku kokosu, pol šálky datlí a pol šálky kakaa a dochutíme škoricou. Všetko poriadne zmixujeme, aby sa nám vytvorila drobivejšia ale hladká hmota. Tú necháme chvíľu postáť a následne si pripravíme formu na pečenie. Tú vymažeme kokosovým olejom a na dno dáme zmes na základ torty. Poriadne ho pritlačíme, aby hmota držala pokope. Potom si pripravíme veľké jahody, ktoré poriadne umyjeme a odstránime im stopky. Rozkrojíme ich a naukladáme tak, aby sme ich pritisli na okraj tortovej formy. Prerezanú časť prilepíme o stenu formy, pretože po jej odstránení bude takto torta vyzerať skvele.

Keď máme jahody naukladané, zalejeme všetko kokosovým krémom, ktorý sme nechali chvíľu chladiť. Uhladíme ho a utrasieme, aby sa nám nevytvorili prázdne „bubliny“. Následne dáme tortu do chladničky aspoň na 2 hodiny. Na záver si pripravíme čokoládovú polevu. Stačí, že všetky ingrediencie, ktoré sú na ňu potrebné dáme do mixéra a mixujeme. Ak by sme mali veľmi suchú hmotu, pridáme trochu kokosového mlieka. Vzniknutú hmotu potom nalejeme na stuhnutú tortu a znovu ju dáme chladiť do chladničky. Na schladenie však môžeme využiť aj mrazák.

Med si rozmixujeme so zopár jahodami alebo iným ovocím, následne zvyšok ovocia naukladáme na hotovú vychladenú tortu a polejeme medovou zmesou. Môžeme podávať.

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, itsagoodenoughthing

Chutil ti tento recept?

komentárov

x