Vďaka tomuto receptu si pripravíte chutnú, voňavú šunku aj doma. Šunky kupované v obchodoch majú v sebe často množstvo umelých prísad, obsahujú málo mäsa, či bývajú zle skladované a preto niekedy podliehajú skaze už na predajni. Prečo si teda nevyrobiť vlastnú šunku plnú šťavnatého mäsa? Vďaka tomuto receptu si môžete pochutnať na vlastnoručne vyrobenej šunke bez farbív a konzervantov.
1,5 kg mäsa podľa vlastného výberu (stehno, bôčik, pliecko)
1 liter vody
100 gramov soli
štipka koriandru
5 guľôčok čierneho korenia
5 guľôčok nového korenia
bobkový list
Najprv si pripravíme soľný roztok. Do 1 litra vody pridáme všetky koreniny a bobkový list a dáme variť. Od momentu, kedy voda začne vrieť tento roztok necháme na sporáku 1 minútu a potom stiahneme z plameňa.
Počkáme, kým soľný roztok vychladne a potom ním naplníme veľkú injekčnú striekačku. Roztok postupne vpichujeme do celého mäsa zo všetkých strán. Je dôležité, aby sme striekačkou pichali v rôznej hĺbke mäsa a dostali tak roztok do všetkých jeho častí. Tento proces veľmi ovplyvňuje výslednú chuť a najmä šťavnatosť hotovej šunky.
Potom celé mäso ponoríme do zvyšného soľného roztoku a prikryjeme. Takto ponorené mäso potom odložíme do chladu na 3 dni. Každý deň však mäso ešte trochu rovnomerne osolíme.
Po troch dňoch mäso stiahneme lanom a poriadne zaviažeme. Zabalíme ju do potravinárskej fólie.
Mäso potom varíme vo vode, ktorá ale nesmie dosiahnuť bod varu. Vodu zahrejeme na maximálne 80 stupňov. Plameň stiahneme na minimum a vložíme mäso do hrnca. Varíme približne 2,5 hodiny na malom plameni a starostlivo kontrolujeme, aby teplota vody nestúpla. Po uplynutí tejto doby ochladíme uvarenú šunku studenou vodou, Necháme je úplne vychladnúť a odložíme do chladu na ďalšie 2 hodiny.
Chutná a šťavnatá šunka je pripravená! Takúto domácu mäsovú pochúťku potom môžete skladovať v chladničke 5 dní. Ak však okúsite tú vynikajúcu chuť čistého mäsa, sme si istí, že vám táto dobrota tak dlho nevydrží. Prajeme dobrú chuť!
(Jana L), takprosto.cc