Máte už napečené svoje prvé medovníčky? Základom je dobrý recept a potom chutná poleva, s ktorou vás zdobenie bude baviť. Každý má trochu iný recept, preto sme sa vás opýtali, na overené rady. Aká poleva je najlepšia? Tieto rady platia pri bielkovej poleve.
Tipy ako pripraviť bielkovú polevu na medovníky
- 1 bielok a 6-7 PL pr.cukru. Mixujeme metličkovým mixérom do zhustnutia.
- 1 bielok, 150 g práškového cukru, lyžička octu, lyžička zemiakového škrobu. Taktiež vyšľahať.
- 1 bielok, 150 gramov cukru a 1 ČL citrónovej šťavy.
- 150 gramov cukru, 1 bielok, 1 ČL solamylu, trošku kakaa.
- 180 gramov cukru, 1 bielok, 1 ČL solamylu.
Praktické rady pri príprave bielkovej polevy
MÁM HRUDKY V POLEVE
- hrudky sú spôsobené zlým vymiešaním polevy, alebo zlým preosiatím cukru. Preosievame cez úplne jemnučké sito, môžeme aj viackrát, používame extrajemný cukor. Preosiaty cukor pridávame po častiach a dobre miešame, dohladka. Nakoniec miešame ešte 10 minút. Miešame vždy ručne.
V POLEVE MÁM VEĽA BUBLINIEK
- bublinky v poleve sa spravia vždy, ale môžeme im trochu predísť. Polevu miešame ručne, nie v mixéry. Pri miešaní polevu nenadhadzujeme, miešame normálnou rýchlosťou. Dbáme na dlhšie, nie na rýchlejšie miešanie. Pri vylievaní polevy vylievame cez vrecko. Po vyliatí prepichujeme a upravujem polevu kosticami (s guličkou a ihlicou).
POLEVA MI NEZASCHLA, LEPÍ SA:
- zle vymiešaná bielková poleva. Polevu treba vždy dobre dlho premiešať. Miešaním bielok mení svoju štruktúru, stáva sa bielym a pevným. Môže sa tiež stať, že sa zle oddelil bielok od žĺtka. V bielku nesmie byť ani kúsok žĺtka.
PO ZASCHNUTÍ MI ZOSTALI NA POLEVE FĽAKY
- poleva dlho stála a stratila svoju štruktúru. Bielok, farbivo alebo voda sa oddelili od cukru a poleva vytvára fľaky. Častejšie sa to stáva v lete, pri vysokých teplotách, kedy už do hodiny sa oddeľuje bielko od cukru. Dôležité je pred naplnením vrecka a zdobením polevu dobre premiešať a ak je to možné čo najskôr zdobiť.
POLEVA MI OPADÁVA
- môže sa to stať ak je poleva zle vymiešaná, dlho stála, alebo je príliš hustá (biela). Pri tmavých farbách (čierna, modrá, červená) zase veľkou koncentráciou farbiva. Minimalizujeme to tak, že dáme polevu zasušiť do rúry / sušičky pri 40 – 50 stupňoch, a do čiernej pridáme pravé kakao, aby sme nepoužili tak veľa farbiva. Pri všetkých tmavých farbách dáme menej farbiva a počkáme do ďalšieho dňa kým farba v bielku stmavne.
POLEVA JE ZOŽLTNUTÁ, NIE BIELA
- Treba dobre premiešať polevu.
Lucia M.