Batáty alebo sladké zemiaky, ako sa zvyknú častejšie nazývať, by ste mali rozhodne zaradiť do svojho jedálnička. Obsahujú množstvo látok dôležitých pre organizmus a okrem toho sú neuveriteľne chutné. Upečte si ich v rúre s minimom oleja a podávajte k mäsu alebo so zeleninou či dresingom. Garantujeme vám, že lepšie zemiaky ste ešte určite neochutnali. Príprava vám pritom zaberie maximálne 10 minút a zvyšok práce už odvedie rúra. Jednoduché, rýchle a fantastické.
Sladké zemiaky k nám taktiež prišli z Ameriky a boli tu dokonca skôr, ako klasické zemiaky. Vďaka obsahu množstva dôležitých látok patria batáty medzi najvýživnejšiu zeleninu. Určite by ste ich malikonzumovať aj so šupkou, ktorá obsahuje veľa vlákniny a najmä betakaroténu, ktorý pôsobí ako prevencia proti viacerým druhom rajkoviny. Už z jedného sladkého zemiaku prijmete viac betakaroténu, ako je minimálna odporúčaná denná dávka. Okrem toho obsahujú batáty i draslík, vitamín B6 a C alebo pektín, ktorý znižuje hladinu cholesterolu. Takže obed z batátov je samozrejme zdravá a správna voľba.
1 kg sladkých zemiakov
2 strúčiky cesnaku
2 stredne veľké červené cibule
50 ml olivového oleja
2 vetvičky rozmarínu
Soľ a čierne korenie podľa chuti
Rôzne bylinky podľa chuti
Zemiaky si najprv dôkladne umyjeme, keďže ich budeme piecť aj so šupkou. Potom ich nakrájame na menšie kocky a vložíme do zapekacej misy, sklenenej misy na pečenie alebo klasického plechu na pečenie. Následne si očistíme cibule a nakrájame ich. Krájať nemusíme na malé kúsky, radšej cibuľu nakrájame na kolieska, mesiačiky alebo pásy. Potom ňou posypeme pripravené zemiaky. Ďalej si očistíme 2 strúčiky cesnaku a prelisujeme ich do malej mištičky alebo šálky, kde potom cesnak rozmiešame s olejom. Touto zmesou cesnaku a oleja polejeme zemiaky a následne všetko premiešame, aby sa olej dostal všade a zemiaky boli lahodne chrumkavé. Na záver zemiaky osolíme a okoreníme, prípade znovu zamiešame. Priložíme 2 vetvičky rozmarínu, ktoré zemiaky krásne rozvoňajú a môžeme nechať piecť. Pečeieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 40 až 50 minút, pričom zemiaky viac-krát počas pečenia popretáčame a premiešame, aby sa upiekli rovnomerne a boli chrumkavé zo všetkých strán.
Po upečení môžeme podávať ideálne k mäsu ale zemiaky sú fantastické aj s rôznymi dresingmi alebo šalátmi, pri diéte sa hodia k zelenine alebo si ich môžete pripraviť len tak, ako slanú pochúťku.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana, femina.hu