Pod pojmom šalát si nemusíme po každom predstaviť len tonu zeleniny, ale poriadnu majonézu s vajcami. Šalát môže byť príjemné spojenie dvoch naozaj chutných vecí a ak si odmyslíte tučnú majonézu a nahradíte ju jogurtom alebo kyslou smotanou, nízkokalorický a chutný zázrak je na svete.
Budete potrebovať:
350g kuracieho mäsa
4 vajíčka
100g čierneho chleba
100g hlávkového šalátu
3-4 cherry paradajky
2 ČL horčice
30g parmezánu
soľ a korenie podľa chuti
250g nízkotučného jogurtu
1 strúčik cesnaku
olivový olej podľa chuti
Šalátové listy umyte a osušte a nechajte ich v chladničke. Vajíčka uvarte, kuracie prsia nakrájajte na kocky, osoľte a okoreňte a orestujte na panvici s trochou olivového oleja. Chlieb nakrájajte na plátky, potrite ho olivovým olejom a potom ho nakrájajte na kocky. Dajte krutóny na 10 minút do rúry na funkciu sušenia.
V miske si zmiešajte jogurt s horčicou a pretlačeným cesnakom, pridajte soľ a korenie. Varené vajíčka nakrájajte na kocky. Šalátové listy polejte dresingom, pridajte parmezán a zamiešajte. Potom dajte kuracie kúsky a vajce a opäť dresing. Znovu šalát opatrne premiešajte. Nakoniec dajte do šalátu krutóny, dozdobte cherry paradajkami a podávajte.
Budete potrebovať:
1 kuracie prsia
3-4 paradajky
1-2 menšie uhorky (môžu byť aj šalátové)
3 nožičky zelenej cibuľky
3-4 vetvičky čerstvého petržlenu
50g hlávkového šalátu
2 PL olivového oleja
soľ a korenie podľa chuti
Zeleninu umyte a nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky, spolu s olejom ju zamiešajte vo veľkej mise. Kuracie prsia nakrájajte na menšie kocky a orestujte do chrumkava na olivovom oleji. Všetko spolu zmiešajte, polejte opäť olejom podľa chuti, osoľte a okoreňte a dochuťte bylinkami.
Budete potrebovať:
1 uhorku
150g kuracích pŕs
50g tvrdého syra
1 strúčik cesnaku
30g chleba alebo bagety
2 PL kyslej smotany
soľ a biele korenie podľa chuti
Kuracie mäso uvarte v celosti, potom ho nakrájajte na malé kocky a nechajte odležat v olivovom oleji. Uhorku si očistite a nakrájajte na malé kocky, pridajte pretlačený cesnak. Posypte na jemno nastrúhaným syrom a premiešajte s ostatnými zložkami – smotanou, soľou a korením. Bagetu alebo chlieb nakrájajte na menšie kúsky a nechajte v rúre sušiť asi 15 minúť.
Budete potrebovať:
1 pekingskú kapustu
2 mrkvy
1 červenú cibuľu
250g bieleho jogurtu
2 PL francúzskej horčice
1 PL teplej vody
2 ČL citrónovej šťavy
½ ČL semienok feniklu
soľ a korenie podľa chuti
Cibuľu nakrájajte na tenké prúžky a zhruba na rovnaké kúsky nakrájajte aj kapustu. Mrkvu postrúhajte na hrubom strúhadle a premiešajte všetko dokopy. V inej miske si zmiešajte jogurt s horčicou, citrónovou šťavou a vodou. Pridajte fenikel, soľ a korenie a zeleninu zalejte dresingom. Všetko dobre premiešajte a ochuťte soľou a korením. Podávajte studené.
Budete potrebovať:
1 jablko
½ plechovice sladkej kukurice
½ pekingskej kapusty
citrónovú šťavu podľa chuti
soľ a korenie podľa chuti
Kukuricu preceďte cez sitko, aby z nej stiekol nálev. Jablko ošúpte a nakrájajte na jemné plátky, alebo ho postrúhajte na hrubom strúhadle, podobne urobte aj s kapustou. Všetko spolu premiešajte, zalejte citrónovou šťavou a ochuťte soľou a korením. Zdravý jarný šalátik je na svete!
zdroj titulnej fotky: pxhere.com, (M)