Najlepšie medovníčky

Loading...
(0 / 5)

Medovníčky sú jednoducho neoddeliteľnou súčasťou Vianoc. Ja osobne si Štedrý večer bez nich neviem ani predstaviť. Na internete, či v knihách nájdete mnoho receptov na medovníčky, no pre mňa sú tieto najobľúbenejšie. Skvelá chuť kombinácie škorice a medu, ktorá v nich vyniká je priam famózna. Ja som ich napiekla  a za jeden deň zmizli, takže som musela napiecť ďalšiu várku, aby niečo z nich ostalo aj na Štedrý večer. Cesto je úplne bez alkoholu, resp. rumu a určite ich bude milovať celá rodina! Ochutnajte sami. 

Budeme potrebovať:

Cesto: 

  • 500 g hladkej múky
  • 3 vajíčka
  • 150 g práškového cukru
  • 60 g masla
  • 4 PL medu
  • 1 PL kakaa
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny

Zdobenie:

  • cca 100 g práškového cukru
  • 1 vaječný bielok

Postup:

  • Pripravíme si väčšiu musí, v ktorej budeme rozmiešavať cesto. Navážime si ingrediencie a vložíme ich všetky do pripravenej misy a vypracovávanie cesto. Ja najskôr vždy miešam ingrediencie polievkovou lyžicou a následne cesto spracovávam rukami.
  • Spracovávanie rukami robím už na doske. Na dosku si samozrejme nasypeme múku, aby sa nám cesto neprilepilo. Z cesta tvarujeme kruh. Pri medovníčkoch je dôležité, aby bolo cesto odležané.
  • Odkladáme ho do chladničky, minimálne na 3 hodiny, maximálne na jeden deň – závisí to najmä od vašich časových možností.
Veronika/receptik.sk
  • Keď je cesto odležané, vyberieme si ho na pomúčnenú dosku, kde cesto vyvaľkáme na cca 3 mm hrubú vrstvu. Formičky pred použitím namočíme do múky, aby sa nelepilo cesto na formičky.
Veronika/receptik.sk
  • Vykrajované cesto ukladáme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Vykrajované cesto nakladáme na plech. Následne ich natierame vajíčkom.
  • Ja zvyknem rozbiť jedno celé vajíčko, nielen bielok a pridám štipku cukru – len medzi prsty.  Ak obľubujete medovníčky s orechmi, po natretí vajíčkami jemne vypichnite orech do cesta a dajte piecť.
Veronika/receptik.sk
  • Medovníčky dávame piecť na 200 stupňov, presne 10 minút. Pozor však na to, že každá rúra môže byť odlišná a tým pádom ich môžete mať za rovnaký čas prepečené, alebo nedopečené, preto odporúčam stále kontrolovať. Takže čas pečenia môže byť odlišný.
Veronika/receptik.sk
  • Ak sa vám budú zdať tvrdé, odložte ich na pár dní do sáčku a tam pridajte nakrájané kúsky jablka a oni zmäknú. Orechové už netreba zdobiť, a tie “prázdne” zdobíme zmiešaním vaječného bielka a práškového cukru.
  • Stačí jedno bielko, pretože pohltí veľa cukru, ak by sa vám to zdalo príliš husté, že ste tam dali priveľa cukru, môžete pridať pár kvapiek citrónu alebo vody. Následne vložíme do nej ešte cukor a snažíme sa z neho získať stredne tuhú hmotu, ktorou sa jednoducho zdobí, ale tiež bude dobre držať na medovníkoch.
Veronika/receptik.sk
  • Hmotu naplníme do tuby na zdobenie, alebo ak ju doma nemáte, stačí ju vložiť do sáčku a spraviť v spodnom rohu sáčku malú dierku, pomocou ktorej sa bude hmota aplikovať. Prajem dobrú chuť a príjemné Vianoce!
Veronika/receptik.sk

Veronika

Chutil ti tento recept?

komentárov

x