Najčastejšie ho kupujeme v obchode, no pripraviť sa dá aj doma a vôbec to nie je zložité. Tak ako robíme piškótové a náročnejšie kysnuté, rovnako si môžeme pripraviť aj lístkové cesto a nemusíme ho kupovať. Dá sa pripraviť aj do zásoby, úplne v pohode ho zamrazíte. Namiesto mlieka doň môžete dať aj kyslú smotanu alebo acidofilné mlieko. Pekne sa „lístkuje“ aj bez prekladania, stačí ho vyvaľkať na tenko ako štúdľu. Vyskúšate?
Na Lístkové cesto bez prekladania budeme potrebovať:
- 500 gramov hladkej múky
- 500 gramov masla
- 10 PL kyslého mlieka
- trošku soli
Postup:
- Všetky suroviny si spolu zamiesime v miske a hotové cesto necháme v miske a vložíme ho do chladničky. Pracujeme s ním až na druhý deň, je dôležité, aby odstálo. Ak ho budete mraziť, postupujte rovnako, tiež ho najskôr nechajte v chladničke počas noci.
- Ak idete na druhý deň piecť, cesto stačí vyvaľkať na tenko a prípadne naplniť na štrúdľu alebo z neho pripraviť krémeše, slané slimáky alebo iné dobroty, na ktoré bežne lístkové cesto používate. Ak chcete len jednu štrúdľu, množstvo surovín vydeľte dvomi. Z tohto množstva vám vyjdú aj dve. Dobrú chuť.
Lucia M.