Vždy, keď idem robiť kysnuté cesto, snažím sa svoj overený recept niečím ozvláštniť a ešte ho tak trochu vylepšiť. V jednu peknú nedeľu som však narazila na tento recept, o ktorý by som sa s vami rada podelila. Výsledkom boli nadýchané, jemné a neuveriteľne lahodné buchtičky, ktoré si môžete naplniť džemom podľa vlastnej chuti. Ja mám najradšej marhuľový, preto boli marhuľové.
Budete potrebovať:
- 50 gramov čerstvého droždia, ale vhodné je aj sušené droždie
- 300 ml teplého mlieka
- 4 lyžice cukru
- 800 gramov hladkej múky
- 2 vajíčka
- 100 ml rastlinného oleja
- trochu vlažnej vody (ak je potrebné)
- štipka soli
Postup:
- V teplom mlieku rozmiešajte droždie a pridajte asi 6 lyžíc múky. Cesto dobre zamiešajte a nechajte vykysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Vajíčka izbovej teploty rozmiešajte so štipkou soli a postupne ich pridávajte do vykysnutého cesta. Pridajte zvyšok múky a olej, prípadne vlažnú vodu ak je potrebné a je potrebné cesto hniesť tak, že sa nakoniec nebude lepiť na prsty. Nechajte ho vykysnúť ešte polhodinu.
- Pracovnú dosku si potrite olejom, nie múkou a vytvarujte si menšie kôpky z cesta. Nemusia mať žiadny presný tvar, stačí ak ich umiestnite asi 2 až 3 centimetre od seba. Plech alebo pracovnú dosku prykryte utierkou a nechajte ešte 15 ďalších minút kysnúť. Počas čakania si môžete pripraviť rôzne náplne, či už orechovú makovú, čokoládovú, vanilkovú, pudingovú alebo lekvárovú.
- To, ako budete postupovať ďalej, sa odvíja od zvoleného spôsobu prípravy. Buchty môžete piecť v rúre, ale aj smažiť na oleji, podobne ako šišky. Ja som buchty upiekla v rúre na 180 stupňov a piekli sa približne 30 minút. Dobrú chuť.
- Môžem povedať, že takéto fajnové buchtičky rovno z rúry som už dlho nejedla a tento recept ocenila aj moja rodina. Na druhý deň boli buchtičky rovnako dobré ako po dopečení, čo je určite výhoda. Vyskúšajte tento skvelý recept aj vy a podeľte sa oň aj so svojimi priateľkami.
(Lucia M.)