Kôpor. Niektorými oslavovaný, inými nenávidený. Tak či onak, táto rastlinka, ktorá ľudí od dávna rozdeľuje na dva tábory, je veľmi zdravá, voňavá a podľa nás aj chutná. No ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát.
Bez kôpru si nemožno predstaviť niektoré druhy rýb, mäsa, či šalátov. Vynikajúca je v omáčke, na ktorú máme mnohí nemilé spomienky najmä zo školskej jedálne. No ochutnali ste už kôprovú omáčku doma? Presne tú fantastickú, ktorú všetci ospevujú a vy neviete pochopiť prečo. Nadišiel čas zmeniť názor, priatelia. Táto kôprová omáčka vymaže vaše školské spomienky a prinesie len tie najkrajšie kulinárske zážitky.
1 fenikel
200g čerstvého kôpru
100ml slnečnicového oleja
1 citrón
1 strúčik cesnaku
½ ČL citrónovej kôry
soľ podľa chuti
Fenikel nakrájajte na drobno a posoľte podľa chuti. Na jemnom strúhadle nastrúhajte citrónovú kôru a pridajte ju k feniklu. Vytlačte šťavu z citróna a poriadne premiešajte. Do zmesi pretlačte cesnak a pridajte nasekaný kôpor. Zmiešajte s rastlinným olejom a dajte poriadne zmixovať do mixéra. Vzniknúť by vám mala hladká hmota podobná talianskemu pestu. Omáčku skladujte v chladničke v sklenej uzatvárateľnej nádobe .
Kôprová omáčka je ideálna k rybám, hovädzine, šalátom, ale aj rýchlym jednohubkám pre návštevu. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru