Receptov na kysnuté pečivo či koláče nájdete na internete mnoho. Niektoré však spôsobia, že cesto nebude krásne nadýchané, a preto by ste sa v tomto smere mali spoľahnúť na rady starých pekárov. Ich kysnuté pečivo je ľahké a nadýchané. Ich tajomstvo spočíva v prevarenom mlieku. Nezľaknite sa tento recept je veľmi jednoduchý.
Budeme potrebovať:
- 260 ml mlieka
- 6 lyžíc cukru
- 2 vajíčka
- 3 lyžice masla
- 370 g múky
- 7 g suchého droždia
- 1 lyžička soli
- štipka škorice
Postup:
- Na začiatku zmiešajte 100 ml prevareného horúceho mlieka a 20 g múky v jednej nádobe, pokým zmes nebude hladká. Takto premiešané cesto dajte nad oheň a cca 3 minúty ho neustále miešajte.
- Mala by vám vzniknúť masa pripomínajúca puding, ktorú následne nechajte poriadne vychladnúť. Počas chladnutia si pripravte kvasnice. Zmiešajte ich so zvyškom mlieka a 2 lyžicami cukru.
- V druhej miske si zmiešajte zvyšnú múku a soľ. Do múky pridajte vajíčka, kvasnice a ochladenú múkovú zmes. Cesto poriadne vymieste a nakoniec k nemu pridajte ešte 1 lyžicu roztopeného masla.
- Cesto by malo byť pružné a nemalo by sa vám lepiť na ruky. Nechajte cesto odpočívať v miske omastenej olejom, kým nenarastie.
- Počas čakania si vytvorte zmes z cukru, škorice a dvoch lyžíc roztopeného masla, ktorou budete potierať buchty. Hotové a odstáte cesto si vyvaľkajte na hrubú placku. Takto pripravenú placku rozdeľte na 8 rovnakých častí.
- Z každého vzniknutého trojuholníku vytvorte opäť placku, ktorej strany ohnete dovnútra a následne ju celú zviniete. Takto vzniknuté buchtičky potrite cukrovo-škoricovou zmesou. Pripravené buchtičky poukladajte na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte pri teplote 190 stupňov cca 20 minút. Dobrú chuť.
Gabriela, sovkusom.ru