Miestna pochúťka z moldavskej kuchyne. Podáva sa na svadbách, oslavách, krstinách, ale aj počas detských prázdnin. Jednoducho vždy a všade, pretože je kulinárskym zážitkom, na ktorý nezabudnete. Neveríte? Takéto nadýchané cesto ste v živote nejedli!
10 vajec
300 g práškového cukru
200 ml slnečnicového oleja
250 ml kefíru
500 ml mlieka
25 ml vodky
1 PL sódy bikarbóny
30 g masla
2 PL strúhanky
2 šálky polohrubej múky
Vo väčšej miske si preosejte múku, prášok do pečiva a pridajte cukor. Prilejte slnečnicový olej a všetko dobre premiešajte. Po premiešaní pomaly vlievajte kefír a po ňom mlieko. Nakoniec všetko vyšľahajte ručným šľahačom, aby v ceste neostali hrudky.
V inej miske si vyšľahajte celé vajíčka. Za stáleho šľahania ich prilejte k cestu a na záver prilejte vodku. Cesto by malo mať tekutú konzistenciu, približne ako cesto na palacinky. Na rozdiel od palacinkového, toto cesto je veľmi penové a vzdušné.
Primerane veľký pekáč si vymastite maslom a vysypte strúhankou. Rúru si predhrejte na 200 stupňov a pečte približne 1 hodinu aj 45 minút. Potom teplotu znížte na 100 stupňov a pečte ďalšiu 1 hodinu a 30 minút.
Mierne sladké cesto s príchuťou karamelu si zamilujete. Takisto jeho poréznu štruktúru, ktorá z neho robí doslova obláčik v ústach. Podávajte s ovocím a šľahačkou, alebo s jemným pudingom. Prajeme dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru