Mrkvový koláč s mascarpone plnkou

(5 / 5)

Mrkvový koláč je síce dezert, ktorý má povesť zdravej maškrty, no obľúbili si ho aj milovníci klasických zákuskov. Je pripravený rýchlo, má dokonalú chuť a dokonca je aj pre tých, čo sa snažia stravovať zdravo. Nepotrebujete žiadne vajíčka do cesta a mrkva, aj keď je to zelenina, dokáže urobiť na tanieri divy. Jemný, vzdušný, ľahký so snehobielou tvarohovou plnkou. Nič viac ku šťastiu nepotrebujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ancuta (@olteanudaniela) on

Budeme potrebovať:

  • 250 gramov špaldovej múky
  • 2 mascarpone
  • 250 gramov mrkvy
  • 150 gramov hnedého cukru
  • 0,5 ČL soli
  • 2 PL ľanových semienok
  • 1 PL mlieka
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • muškátový oriešok
  • škorica
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • vlašské orechy
  • 5 PL kokosového oleja
  • voda

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Na plechu si opražíme vlašské orechy, ktoré pečieme asi 10 minút. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a sódu bikarbónu.
  • Mrkvu si nastrúhame najemno a zmiešame s nasekanými orieškami. Polovicu mrkvy zmiešame so suchými surovinami v miske. Pomleté ľanové semiačka zmiešame s vodou tak, aby nám trošku napuchli. Je to zmes, ktorá nám dokonale nahradí vajíčka.
  • V miske si ďalej zmiešame zvyšok mrkvy spolu s ľanovými semiačkami vo vode, pridáme kokosový olej a obe mrkvové hmoty zmiešame dokopy, aby nám vzniklo vláčne cesto.
  • To vylejeme na vymastený plech alebo do okrúhlej tortovej formy a pečieme asi 35 minút. Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme priečne na dva kusy.
  • Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si mascarpone plnku. Vymiešame krémový syr s cukrom a navrstvíme na jednu polovicu cesta. Priložíme druhú polovicu a na vrch opäť navrstvíme krém. Ozdobíme orieškami (alebo vlašskými orieškami v mede, či karamele) alebo napríklad aj slaným karamelom, ktorý sa k chuti koláču jedinečne hodí.
  • Koláč je potrebné nechať chladiť minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc. Cesto totiž nasaje prebytočnú vlhkosť z krému a stane sa vláčne a mokré. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x