Mrkvový koláč je síce dezert, ktorý má povesť zdravej maškrty, no obľúbili si ho aj milovníci klasických zákuskov. Je pripravený rýchlo, má dokonalú chuť a dokonca je aj pre tých, čo sa snažia stravovať zdravo. Nepotrebujete žiadne vajíčka do cesta a mrkva, aj keď je to zelenina, dokáže urobiť na tanieri divy. Jemný, vzdušný, ľahký so snehobielou tvarohovou plnkou. Nič viac ku šťastiu nepotrebujete.
Budeme potrebovať:
- 250 gramov špaldovej múky
- 2 mascarpone
- 250 gramov mrkvy
- 150 gramov hnedého cukru
- 0,5 ČL soli
- 2 PL ľanových semienok
- 1 PL mlieka
- 1 ČL mletého zázvoru
- muškátový oriešok
- škorica
- 2 ČL sódy bikarbóny
- vlašské orechy
- 5 PL kokosového oleja
- voda
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Na plechu si opražíme vlašské orechy, ktoré pečieme asi 10 minút. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a sódu bikarbónu.
- Mrkvu si nastrúhame najemno a zmiešame s nasekanými orieškami. Polovicu mrkvy zmiešame so suchými surovinami v miske. Pomleté ľanové semiačka zmiešame s vodou tak, aby nám trošku napuchli. Je to zmes, ktorá nám dokonale nahradí vajíčka.
- V miske si ďalej zmiešame zvyšok mrkvy spolu s ľanovými semiačkami vo vode, pridáme kokosový olej a obe mrkvové hmoty zmiešame dokopy, aby nám vzniklo vláčne cesto.
- To vylejeme na vymastený plech alebo do okrúhlej tortovej formy a pečieme asi 35 minút. Po upečení a vychladnutí si korpus prerežeme priečne na dva kusy.
- Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si mascarpone plnku. Vymiešame krémový syr s cukrom a navrstvíme na jednu polovicu cesta. Priložíme druhú polovicu a na vrch opäť navrstvíme krém. Ozdobíme orieškami (alebo vlašskými orieškami v mede, či karamele) alebo napríklad aj slaným karamelom, ktorý sa k chuti koláču jedinečne hodí.
- Koláč je potrebné nechať chladiť minimálne na 6 hodín, ideálne cez noc. Cesto totiž nasaje prebytočnú vlhkosť z krému a stane sa vláčne a mokré. Dobrú chuť.
Lucia M.