Jemne sladká chuť cukety a fantastická kombinácia korenia, ktorá celú túto dobrotu privádza k dokonalosti. Pripravte si zdravý burger alebo si k nim dajte čerstvú či dusenú zeleninu. Skúste pečené batáty alebo chutný bylinkový dresing. Kombinácií je toľko, že si nebudete vedieť vybrať. Všetko je však vďaka famóznym morčacím plackám s cuketou hotová delikatesa. Doprajte si nebíčko v papuľke rýchlo zo zopár surovín a vaše chuťové poháriky budú maximálne spokojné.
Fitness placky, z ktorých rozhodne nepriberiete vo vás nevyvolajú výčitky svedomia kvôli množstvu kalórií. Doprajte si ich pokojne aj na večeru alebo ich upečte na obed. Bude ľahký ale zároveň zasýti. Jedny z najobľúbenejších placiek v našej rodine, ktoré sú hotové raz-dva!
Budeme potrebovať:
- 400 g morčacích pŕs
- 1/2 cukety
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- trošku soli a čierneho korenia
- 1 polievková lyžica petržlenovej vňate nakrájanej na jemno
Postup:
- Cibuľu (ideálne červenú) si nakrájame na čo najmenšie kúsky. Pripravenú cuketu si umyjeme a aj so šupou ju nastrúhame na strúhadle (na väčších očkách). Morčacie mäso dôkladne umyjeme a potom ho v mlynčeku na mäso alebo mixéri rozomelieme na jemnú zmes. Dáme ho do misy a pridáme k nemu asi lyžicu studenej vody a rukami zapracujeme. Necháme v mise a presunieme sa k príprave cibule a smaženiu.
- Pripravíme si panvicu, na ktorú si dáme polievkovú lyžicu olivového oleja a necháme ho trochu rozohriať. Následne pridáme cibuľu a chvíľu ju restujeme. Keď je cibuľa spravená do sklovita, pridáme k nej prelisovaný cesnak a zamiešame. Potom pridáme mletú rascu, oregano, trošku soli a čierneho korenia a zamiešame. Smažíme asi minútu. Po minúte k zmesi pridáme druhú lyžicu olivového oleja a potom nastrúhanú cuketu. Miešame a restujeme, pokiaľ cuketa nezmäkne a nemá príjemnú sladkastú arómu. To bude trvať asi dve až tri minúty.
- Následne zmes stiahneme z plameňa a necháme vychladnúť. Pomocou lyžice potom vychladenú zmes pridáme k mäsu a panvicu s prípadným olejom či „šťavou“ necháme zatiaľ stranou. Zmes rozmiešame v morčacom mäse, ku ktoréme pridáme aj na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Potom z neho tvarujeme menšie guličky. Rukami ich roztlačíme na fašírky a tie ukladáme na vyhriatu panvicu, na ktorej sme restovali cibuľu. Ak je to potrebné, pridáme na smaženie pár kvapiek olivového oleja. Ak máte doma sušené paradajky v oleji, môžete využiť namiesto olivového oleja ten z nálevu a vytvoríte ešte lepšiu chuť a arómu. Placky smažíme asi 2,5 minúty z každej strany na strednom plameni.
- Hotové fit placky podávame s prílohou podľa vlastného výberu. Prajeme vám dobrú chuť!
Lucia M.