Nášmu dnešnému receptu sa potešia najmä tie, ktoré milujú sladké. Príprava tejto dobroty je naozaj jednoduchá a rýchla a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie. Priznám sa, že tento recept učaroval aj mne a z mliečnej ryže sa stal môj obľúbený raňajkový variant. Podmanivá kombinácia jabĺk a škorice, ktorými je ryža doplnená, poteší nie len chuťové poháriky ale učaruje vám aj svojou príjemnou vôňou. Doprajte si skvelú ryžu pripravenú na mlieku a ozvláštnite svoje raňajky či teplou pochúťkou.
Tento recept využívam po celý rok, no v čase zimy, či jesene je ozaj frekventovaným spôsobom, ako začínam svoj deň. Škorica, ktorá tvorí dôležitú zložku tohto jedla navyše pomáha bojovať proti baktériám a rozohrieva organizmus. Je to akýsi chutný spôsob ako bojovať proti prechladnutiu v čase, keď je vonku chladno a sychravo.
(na tri porcie)
100 gramov ryže (v tomto prípade jazmínová) = 1 diel
2 diely polotučného mlieka
2 čajové lyžičky vanilkového cukru
1/2 čajovej lyžičky škorice + trochu na posypanie
štipka soli
Dobrovoľné:
1 jablko
banán
čokoláda
kakao
Ryžu vysypeme do hrnca a zalejeme mliekom. Varíme na miernom plameni tak, aby nám nezačalo kypieť mlieko. Po pomalom privedení do varu miešame približne 15 minút. Ryža by v tejto fáze mala byť al dente, takže nie je ešte úplne mäkká. Podľa druhu ryže sa môže dĺžka varenia meniť, preto ju pripravujte o trochu kratšie, ako je uvedené na obale ryže.
Keď je ryža skoro hotová, pridáme ošúpané a na drobno nakrájané jablko, štipku soli, vanilkový cukor (podľa chuti ho môžete pridať aj viac) a škoricu. Miešame a varíme ešte 2 – 3 minúty, aby ryža zmäkla. Osobne mám rada mliečnu ryžu hustú. Ak sa vám táto konzistencia nepozdáva, prilejte viac mlieka a ešte chvíľu miešajte.
Hotovú ryžu podávame v mištičkách. Ozdobíme ju kúskami čerstvého jablka a posypeme škoricou. Môžete tiež pridať chutnú ovocnú marmeládu, ktorá sa k tejto kombinácií chutí perfektne hodí. Ryža na mlieku chutí najlepšie ešte teplá, hneď po uvarení.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.