Mleté mäso je bežnou súčasťou každej svetovej kuchyne, no v našich končinách sme najviac zvyknutý na bravčové, hovädzie, kuracie a zriedka i králičie mäso. Po jeho zomletí získame surovinu, z ktorej vieme vyčariť fantastické pokrmy. Poznáte však triky, ako chuť mäsa vylepšiť a dotiahnuť z neho pripravené jedlá do dokonalosti? Nasledujúce rady vám iste pomôžu.
Ako pripraviť mleté mäso tak, aby bolo čo najlahodnejšie? Dá sa predísť rozpadávajúcim sa fašírkam? Je dobré miešať králičie a hovädzie mäso dohromady? Aj na tieto otázky nájdete odpovede v nasledujúcom článku.
Mleté hovädzie mäso môžeme kvalitatívne a viac-menej aj chuťovo porovnávať s teľacím. Ak chcete docieliť lepšiu chuť a sviežejšie mäso, pridajte k nemu jablko. Na 600 g mäsa postačí jedno stredne veľké jablko. jablko nastrúhajte na strúhadle a primiešajte k mäsu. Ak si mäso meliete na mlynčeku, odporúča sa ho premlieť dva krát. Je oveľa jemnejšie a chutnejšie.
Ak chcete pripraviť mleté hovädzie ako fašírky do hamburgerov alebo ho len tak v podobe „placiek“ ugrilovať, je najlepšie pridať k nemu tuk. Zmiešajte si 200 až 300 gramov mäsa, pridajte k nemu polievkovú lyžicu masla, polievkovú lyžicu bravčovej masti, 2 lyžice olivového oleja a pridajte soľ a korenie podľa chuti. Poriadne zmes vymieste a vytvarujte placky. Grilujte ako obvykle.
Kuracie mäso zvykne byť samo o sebe príliš suché, preto je dobré ho skombinovať napríklad s paradajkovou šťavou. Postačí vám 50 ml na 500 g kuracieho mäsa, ktoré s pradajkovou šťavou dobre premiešajte. Kuracie mäso je skvelou možnosťou, ako sa pohrať s dochucovaním rôznymi koreninami a bylinkami. Výborne sa k nemu hodí kari, oregano, rozmarín alebo klasická červená paprika a čierne korenie.
Fašírky z mletého bravčového mäsa sa zvyknú rozpadávať a nedržia dobre pokope. Preto je možné, že budete musieť pridávať ďalšie vajcia. Vyskúšajte však tento trik: nastrúhajte jeden zemiak na strúhadle (na hrubo) a zmiešajte ho s 500 g mletého mäsa. Poriadne premiešajte a zo zmesi vytvárajte požadované tvary.
Zmiešať rôzne druhy mletého mäsa je skvelý nápad najmä, ak sa chystáte pripravovať hamburgery. Pri niektorých druhoch mäsa si však treba dávať pozor, keďže s iným mäsom netvoria práve najlepšiu kombináciu. Napríklad jahňacina je najchutnejšia čistá, bravčové mäso je skvelé po zmiešaní s hovädzinou a jemnejšie králičie mäso najradšej zmiešajte s kuracím.
Ak chcete vylepšiť chuť rybacina, primiešajte k mletému rybaciemu mäsu trošku citrónovej šťavy zriedenej s vodou. Rybie mäso je skvelé v podobe fašírok, kde môžete pridať rôzne druhy zeleniny.
Pri najbližšom spracovaní mletého mäsa stavte na tieto triky a rozhodne neoľutujete.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru