Ak si chcete pripraviť pagáče na oslavu alebo si ich zbalíte na víkend, vyskúšajte ich pripraviť podľa receptu pani Márie. Z tohto cesta sa jej podarilo pripraviť aj 4 plechy. Recept zdieľala v skupine Recepty a rady do kuchyne I.
- 1 kg hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 2 ČL soli
- 250 gramov strúhaného syra
- 500 gramov masla
- 250 ml pochúťkovej smotany
- 3 vajíčka
Postup:
- Všetky suroviny okrem jedného vajíčka si zmiešame a vytvoríme cesto. Prekryjeme ho fóliou a dáme v miske do chladničky na celú noc. Do cesta nejde žiadne droždie, preto nekysne a počas noci sa lepšie suroviny prepoja a cesto bude po upečení dlhšie vláčnejšie.
- Na druhý deň si cesto rozvaľkáme a poprekladáme aspoň 3-krát. Povykrajujeme malé pagáčiky, uložíme ich na plech a potierame rozšľahaným vajíčkom. Na vrch môžeme dať semienka, prípadne ešte nastrúhaný syr. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút. Dobrú chuť.