Nad dobrým zákuskom by nikto nepohrdol. Pripravili sme si pre vás recept na ten najlepší zákusok aký tu kedy bol. Jeho základom je sladký med, ktorý celému zákusku dodá lahodnú chuť. Tento medový koláčik však obsahuje aj smotanu, ktorá ho ešte viac zjemní. Zaručujeme, že jednoduchší recept na medový koláč ste ešte nevideli.
Budeme potrebovať:
- 700 g múky
- 300 g cukru
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice medu
- 3 lyžice kakaa
- 1 lyžička sódy
- 1 lyžička octu
- 100 g masla
- 1 vajíčko
- 700 ml kyslej smotany
- 150 g tmavej čokolády
Postup:
- Zmiešajte vajíčko so 150 g cukru a následne pridajte kakao, med a mlieko. Všetko dôkladne premiešajte. Do pripravenej zmesi pridajte zmäknuté maslo a opäť premiešajte.
- Vzniknutú zmes dajte nad oheň a nechajte zahriať na miernom ohni. Keď vám vznikne homogénna hmota pridajte sódu a ocot. Nakoniec pridajte 350 g preosiatej múky a hrniec odstráňte z ohňa.
- Pridajte zvyšných 350 g múky a zmes premiešajte mixérom. Hotové cesto si položte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 8 kusov. Každý kúsok si rozvaľkajte tak aby malo hrúbku cca 0,5 cm. Prebytočné kúsky odstráňte a cestá pečte pri teplote 180 stupňov cca 5 minút.
- Počas pečenia si pripravte smotanovú plnku. Smotanu zmiešajte mixérom so 150 g cukru. Vychladnuté cestá namažte kyslou smotanou. Kúsky, ktoré ste na začiatku odložili bokom upečte a nakoniec rozdrvte a posypte nimi celý koláč.
- Keď koláč vychladne uložte ho na dve hodiny do chladničky a môžete podávať.
Gabriela