Veľakrát sa nám stane, že chceme svoju rodinu potešiť skvelým zákuskom, ale došli nám nápady a občas aj chuť skúšať niečo nové. Našli sme pre vás fantastický zákusok, ktorý si obľúbite nielen vy, ale aj všetci vaši priatelia. A určite ho dobre poznáte. Tento recept je nie len jednoduchý, ale aj veľmi chutný. Nepotrebujete naň príliš veľa surovín a väčšinou sa všetky nachádzajú vždy u vás doma.
Na cesto budete potrebovať:
- 5 dkg masla
- 45 g múky
- 2 polievkové lyžice medu
- 18 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny
- 1 čajovú lyžičku škorice
- štipku soli
Na krém budete potrebovať:
- 3 balenia vanilkového pudingu
- 6 dl mlieka
- 300 ml smotany
- 20 g masla
- 18 g práškového cukru
Ako na to ?
- Maslo si roztopíme vo vodnom kúpeli, pridáme med, vajcia, cukor a kakao.
- Preosejeme si múku, do ktorej pridáme škoricu, soľ a sódu bikarbónu. Túto zmes potom pridáme do vychladnutého masla s ostatnými ingredienciami a vypracujeme cesto.
- Cesto rozdelíme na tri časti a dáme odstáť do chladničky aspoň na 30 minút.
- Pripravíme si formu, v ktorej budeme piecť zákusok a vložíme do nej papier na pečenie.
- Cesto vyberieme z chladničky a každý kus rozvaľkáme na veľkosť formy tak, aby bolo vysoké asi 1 cm. Forma by mala mať rozmer aspoň 30 x 20 cm.
- Pripravené cesto dáme na plech. Pečieme asi 10 minút pri teplote 180 stupňov.
- Upečené cesto necháme cez noc poriadne vychladnúť. Aby nám cez noc cesto nestvrdlo, posypeme ho troškou práškového cukru.
Príprava krému
- Najprv si uvarte vanilkový puding. Zmiešajte všetky tri balenia pudingu s 1,5 dl mlieka. Poriadne premiešajte a za stáleho miešania pridávajte do vriaceho mlieka, až kým vám nevznikne hustý puding.
- Ešte do horúceho pudingu pridajte kyslú smotanu. Puding potom odložte a nechajte poriadne vychladnúť.
- Maslo a práškový cukor vymiešajte do peny a následne pridajte do vychladnutého pudingu. Všetko poriadne zmiešajte tak, aby vám vznikol jemný krém.
- Keď máte pripravený krém, môžete ho začať nanášať na upečené cesto. Najskôr na jednu vrstvu, potom na druhú. Druhú vrstvu krému potom prikryte poslednou treťou časťou upečeného cesta a posypte práškovým cukrom. Na vrch však môžete urobiť aj čokoládovú polevu.
- Tento recept je naozaj vynikajúci a nie veľmi náročný. Určite ho doma vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako vám chutil. Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram/facebook, Lucia M.