Aj keď sa to môže zdať zvláštne, súbor ingrediencií na tieto fajnové mäsové taštičky zahŕňa aj trošku vodky. Rokmi overený recept je však niečo, čomu by ste mali veriť a prípravu tohto pokrmu rozhodne neoľutujete. Skvelé taštičky plnené mäsom sú fantasticky šťavnaté, krehučké a na povrchu lahodne chrumkavé. Jednoducho im neodoláte a keď ich raz ochutnáte, zaručene ich zaradíte do svojho receptára obľúbených jedál.
Taštičky z jednoducho pripraveného cesta, ktoré neobsahuje droždie sú pokladom kuchyne už desiatky rokov. Najlepšie sú ešte teplé, no pripravené a naplnené taštičky alebo samotné cesto si môžete odložiť do chladničky a vysmažiť neskôr, aby ste mali túto fajnovú dobrotu vždy čerstvo pripravenú. Prekvapte nimi rodinu alebo návštevu a hneď si každý bude pýtať recept. Doprajte si taštičky plnené mäsom, ktoré môžete mať na stole vďaka nasledujúcemu postupu prípravy.
1 kg hladkej múky
2 polievkové lyžice vodky
320 ml vody
1 vajce
200 ml slnečnicového oleja
1 čajová lyžička soli
2 cibule
700 až 900 g mletého bravčového mäsa
väčšia hrsť petržlenovej vňate
mleté čierne korenie podľa chuti
Pripravte si hrniec a kuchynskú metličku a dajte do hrnca variť vodu. K nej potom pridajte približne polovicu pohára múky a metličkou dôkladne a neustále miešajte, aby sa vám nevytvorili žiadne hrudky. Keď z múky a vody vymiešate hladkú homogénnu zmes, odstavte hrniec zo sporáka, chvíľku masu premiešajte a nechajte ju voľne vychladnúť.
Po vychladnutí k zmesi vody a múky pridajte jedno vajce a 2 lyžice vodky a znova všetko dôkladne premiešajte do jednoliatej masy. Teraz prichádza etapa miesenia cesta, takže k tejto zmesi postupne prisypávajte múku a vypracujte cesto, z ktorého budete robiť taštičky. So správne vymieseným cestom by sa malo pracovať dobre a nemalo by sa veľmi lepiť na ruky. Takže ak to pre vaše cesto neplatí, nebojte sa pridať trochu múky a miesiť ešte chvíľku.
Po vypracovaní dajte cesto bokom na pol hodinu a po jej uplynutí ho ešte raz vymieste. Potom ho znova odložte prikryté utierkou na rovnaký čas a zatiaľ sa presuňte k príprave plnky.
Vyberte mleté mäso a dajte ho do misy. Pridajte k nemu na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. K mäsu pridajte aj cibuľu, ktorú môžete pomlieť na mlynčeku na mäso, rozmixovať alebo nastrúhať na jemno. Všetko dobre premiešajte a plnka je hotová.
Následne si vyberte cesto a oddeľujte od neho kúsky (maximálne o veľkosti tenisovej loptičky) a pomocou valčeka z nich vytvorte placky. Na takto rozvaľkaný kúsok cesta dajte do stredu mäsovú plnku a cesto preložte na poly ako pirohy. Pomocou prstov alebo vidličky potom zatlačte na okraje, aby ste ich poriadne zlepili a takto prichystané taštičky môžete vyprážať na rozpálenom oleji pokiaľ nebudú z oboch strán nádherne zlatisté.
Hotové plnené taštičky ukladajte na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočný olej a môžete ich podávať aj s dresingom.
Ak pripravené cesto nespotrebujete všetko, pokojne si ho zabaľte do potravinárskej fólie a skladujte v chladničke aj 2 alebo 3 dni.
Prajeme vám dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru