Domáca fašírka patrí medzi tradičné jedlá Slovákov. Či už je podávaná so zemiakovým šalátom alebo zemiakmi, pripravujeme ju doma pomerne často. Receptov ako ju pripraviť čo najlepšie nájdete na internete viac než dosť. My však pre vás máme novú, vylepšenú receptúru. Lahodné fašírky v horčicovej omáčke so šampiňónmi.
700 g bravčového alebo hovädzieho mäsa (môže byť aj zmes)
30 g bieleho pečiva (rožkov)
6 lyžíc mlieka
2 strúčiky cesnaku
štipka čili
1/2 lyžičky oregana
1,5 pohára vývaru
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica horčice
3 lyžice francúzskej horčice
200 g šampiňónov
1/2 šálky smotany 30%
petržlen
Pomleté mäso vložte do misy. Do druhej misy dajte pečivo spolu s mliekom. Pár minút nechajte pečivo úplne rozmočiť a následne zmiešajte s mäsom. Pridajte korenie, soľ, cesnak, čili a oregano. Zmes dôkladne premiešajte rukami a vytvorte malé guľôčky. Na rozohriatu panvicu pridajte olej a opekajte guľôčky z oboch strán približne 10-13 minút. Dajte variť vývar, do ktorého pridajte sójovú omáčku. Chvíľu povarte a následne pridajte mäsové guľôčky. Pridajte obe horčice a premiešajte. Hrniec zakryte a pomaly varte 20-25 minút. Na čistú panvicu dajte roztopiť maslo a pridajte hríby. Pridajte soľ a varte kým nezmäknú. Keď sú mäsové guľôčky uvarené pridajte k nim huby, zalejte to celé smotanou a opäť varte. V pohári si zmiešajte kúsok omáčky spolu s lyžičkou zemiakovej múky a lyžičkou pšeničnej múky. Opatrne nalejte do zvyšku a miešajte. Varte ešte 2 minúty a nakoniec posypte petržlenom. Dobrú chuť.
Gabriela, kwestiasmaku