Variť sa dá aj veľmi jednoducho. Najmä ak máte po ruke sezónnu zeleninu a vedľa v miske vás čaká mleté mäsko. Tento recept sa u nás doma osvedčil a je veľmi obľúbený. Ako prílohu mávame väčšinou pečené zemiaky, no skúšala som aj kyslú nakladanú kapustu. Skvelý srbský recept, z ktorého nám už teraz tečú slinky.
800 gramov mletého mäsa (hovädzie, bravčové alebo mix)
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
3 zemiaky, 1 veľká paradajka, 1 malá fialová cibuľka
pridať môžete aj inú zeleninu ako baklažán, cuketu, mrkvu a pod.
2 lyžice korenia na pečené mäso
čerstvé bylinky ak máte po ruke
100 ml oleja
50 ml vody (ak použijete kapustu, tekvicu, či baklažán, vodu nepridávajte, zelenina ju pustí sama)
soľ
K mletému mäsu pridáme najemno nakrájanú cibuľku, koreniny, bylinky a v ruke vypracujeme menšie guľky alebo fašírky. Aby mäsko držalo dobre spolu, pokojne pridajte aj jedno vajíčko. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kolieska, paradajky a červenú cibuľu takisto. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a do misy nalejeme olej a vodu.
Prvé vložíme karbonátky, potom zeleninu a znovu karbonátky. Takto vystriedame vrstvy, aby nám vznikla misa podobná ako na obrázku. Misu prekryjeme a necháme piecť cca 1 hodinu. Odkryjeme hornú časť misy a necháme ešte na 30 minút zapiecť. Dobrú chuť.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), juznasrbija.info