Marlenka

Loading...
(2.4 / 5)

Marlenka je veľmi obľúbený dezert, preto sme sa rozhodli, že vám predstavíme recept na jednu medovú domácu. Ak máte radi koláčiky ku káve, s marlenkou bude každé vaše popoludnie o niečo príjemnejšie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mirka (@amira.cookland) on

Na marlenku budete potrebovať:

Na cesto

  • 250 gramov masla
  • 300 gramov práškového cukru
  • 3 vajíčka
  • 3 lyžice medu
  • 400 gramov hladkej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Na krém

  • 400 gramov karamelizovaného kondenzovaného mlieka
  • 300 gramov masla

Postup:

  • Najskôr začneme cestom. V miske nad parou si rozpustíme maslo a postupne pridávame práškový cukor, med a vajíčka. Na pomoc si vezmeme ručný mixér a dobre zmes šľaháme, aby sa všetky suroviny spojili. Hmotu dáme z pary preč a pridáme sódu bikarbónu a múku. Mixujeme cca 10 minút tak, aby nám vzniklo hladké cesto. Z tejto dávky nám vzniknú aj 4-6 plátov cesta, ktoré budeme vrstviť.
  • Na papier na pečenie vylejeme po častiach cesto a vytvarujeme buď do požadovaného tvaru, prípadne pečieme rovno na plechu. Cesto pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov Celzia približne 7-8 minút. Takto to opakujeme s každou jednou časťou cesta. Každý plát cesta necháme dobre vychladnúť.
  • Kým nám pláty cesta chladnú, pripravíme si krém. Dôležité je, aby bolo salko aj maslo rovnakej teploty, najlepšie izbovej. Tieto dve suroviny dôkladne vymiešame do krému pomocou mixéru. Potom je postup veľmi jednoduchý. Na plát cesta navrstvíme krém, priložíme ho ďalším plátom cesta a pokračujeme tak, aby posledná vrstva bol krém.
  • Tortu môžeme krémom potrieť aj po obvode. Na vrch môžeme ešte rozmrviť trošku cesta, aby vznikla pekná posýpka. Prípadne si na pomoc môžeme zobrať aj drvené vlašské orechy. Marlenku dáme do chladničky, kde ju necháme stuhnúť aspoň na 6 hodín. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram, (Lucia M.)

Chutil ti tento recept?

komentárov

x