Marinády na grilovanie

Loading...
(1 / 5)

Sériu piatich najlepších marinád na mäso ocenia predovšetkým milovníci grilovania, ktorým už čoskoro začne tohtoročná sezóna. Slnečné lúče prinesú so sebou aj chuť zapáliť gril, preto neváhajte a pripravte si niečo nové. Týchto 5 marinád vás dostane rovno do kulinárskeho neba.

Už na prelome marca a apríla sa ľudia pomaly, ale isto začínajú presúvať na čerstvý vzduch a ak náhodou nemajú pred domom záhradu, utiekajú sa na svoje chaty či letné domčeky v objatí prírody. Mestské byty začnú ostávať počas víkendov opustené. Za následok to bude mať nielen chuť vyjsť si do prírody, ale sa v nej aj dobre najesť a užiť si nefalšovanú chuť mäsa opečenú na ešte nefalšovanejšom ohni.

Marináda „Pozdravy z Balkánu“

Suroviny na 2 kg mäsa:

3 ks sladkej červenej papriky

120-150g koriandra

650g bieleho jogurtu

šťava z ½ citróna

soľ a korenie podľa chuti

Ugrilujte papriky na mriežke a narežte ich na tenšie prúžky. Zmiešajte jogurt s citrónovou šťavou a koreninami. Koriander môžete použiť aj čerstvý. Dobre premiešajte a môžete pácovať mäso.

Marináda „Mediterran“

Suroviny na 2-2,5 kg mäsa:

450ml olivového oleja

650ml rastlinného oleja

šťava z ½ citróna

vetvička tymiánu

3 vetvičky rozmarínu

2 vetvičky šalvie

1 strúčik cesnaku

čierne korenie a soľ podľa chuti

Zmiešajte oba druhy oleja a pridajte doň citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Pretlačte alebo nožom rozdrvte cesnak a pridajte do marinády. Dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.

Lahodná marináda s pomarančom

Suroviny na 2-3 kg mäsa:

1 väčší pomaranč

2 strúčiky cesnaku

2 PL sušenej bazalky

1 ČL mletého kardamónu

650ml kyslej smotany

250g majonézy

soľ a korenie

Na tenkom strúhadle nastrúhajte umytú pomarančovú kôru, z dužiny vytlačte šťavu a všetko premiešajte s cesnakom, bazalkou a kardamónom. Pridajte soľ a korenie a na záver smotanu s majonézou. Všetko dôkladne premiešajte a môžete pácovať mäso.

Marináda z vína

Suroviny na 2 kg mäsa:

200g cibule

150ml vlažnej vody

250ml suchého bieleho vína

4 stonky citrónovej trávy

2 ČL bieleho korenia

soľ od chuti

Cibuľu nakrájajte na kocky, pridajte víno, soľ, vodu a nakrájanú citrónovú trávu na malé kúsky. Ak nemáte k dispozícii citrónovú trávu, použite približne rovnaké množstvo najemno nastrúhanej citrónovej kôry. Na záver pridajte biele korenie a všetko dobre premiešajte. Môžete pácovať mäso.

Marináda „Florence“

Suroviny na 2-3 kg mäsa:

2-3 citróny

1 strúčik cesnaku

1-2 vetvičky rozmarínu

250ml olivového oleja

750ml rastlinného oleja

nahrubo namleté čierne korenie a soľ od chuti

Citróny vyžmýkajte, zmiešajte s roztlačeným cesnakom a posekaným rozmarínom. Nechajte 2-3 minúty postáť, aby sa uvoľnili vône a pridajte zmes olejov, čierne korenie a soľ. Dobre premiešajte a dávajte na mäso.

Tieto jedinečné a úžasne chutné a voňavé marinády vám spestria nielen váš pobyt na chate alebo v prírode, ale zanesú vás do cudzích krajín, kde domáci presne vedia, čo je sviežosť a čo mäsko krásne zjemní a dodá mu tú správnu bylinkovú chuť. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch!

 Lucia

Chutil ti tento recept?

komentárov

x